LOs julepatrulje avslører lovbrudd

De årlige sommerpatruljene har vist at det også kan være nødvendig med julepatruljer.

LOs julepatrulje

LOs julepatrulje sjekker om butikkansatte på Farmandstredet i Tønsberg får de rettighetene de har krav på. Her er LOs ungdomssekretær Thomas Olsen i samtale med Christopher Daffinrud på G-sport. Her var alt i orden.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

LO har i mange år hatt suksess med sine årlige sommerpatruljer hvor de reiser rundt på arbeidsplasser med mye ungdom og sjekker arbeidsforholdene til sommervikarene.

Hvert år avdekkes det problemer med mangel på arbeidskontrakter og manglende overtidsbetaling og i år ville LO sjekke at alt er på stell når det gjelder arbeidsforholdet til butikkansatte i en hektisk førjulstid.

– Julepatruljen er det samme som sommerpatruljen og er noe vi prøver ut i år, sier faglig ungdomssekretær i LO, Thomas Olsen.

– Ungdom blir utnyttet

Magdalena Skomsøy

Magdalena Skomsøy er fornøyd med jobben sin i ONLY og svarer villig på spørsmålene fra LOs julepatrulje.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

På ONLY på kjøpesenteret Farmandstredet i Tønsberg, snakker de med assisterende butikksjef Magdalena Skomsøy. Hun svarer villig på spørsmålene til julepatruljen om kontrakter, lønn, pauser, kveldstillegg og overtidsbetaling.

Under samtalen kommer det frem at Skomsøy ikke får overtidsbetaling, men må avspasere overtiden. Men det er greit, ifølge LO.

– Her virker det som om alt er i orden, sier Olsen.

Artikkelen fortsetter under videoen.

.

LO har hatt suksess med sine årlige sommerpatruljer og har nå lansert julepatruljen.

Se video: Slik jobber LOs julepatrulje (Foto: Fredrik Hansen)

LOs ungdomssekretær forteller at de fleste arbeidsgivere følger reglene, men at det alltid er noen steder hvor ting ikke er i orden.

– Det er tilfeller hvor ungdom blir utnyttet, mens andre arbeidsgivere ikke er klar over lover og regler, sier Olsen.

– Får ikke pauser

Faglig ungdomssekretær LO Thomas Olsen

Vi driver opplæring av arbeidsgivere som ikke kjenner lovverket godt nok, sier faglig ungdomssekretær i LO, Thomas Olsen.

Foto: Fredrik Hansen / NRK

Tirsdag var LOs julepatrulje på Farmandstredet i Tønsberg og onsdag skal de til Hvaltorvet i Sandefjord.

LOs julepatrulje sjekket 32 butikker og fant mye bra på Farmandstredet, men i enkelte butikker manglet de ansatte flere rettigheter de har ifølge norsk lov.

– Det var noen steder hvor de ansatte ikke fikk overtidsbetaling, eller lovpålagte pauser, sier Olsen.

Det ble registrert brudd på arbeidsmiljøloven i fem butikker, noe som utgjør 16 prosent av butikkene som ble sjekket. Blant annet fant de tidligere lærlinger som fortsatt jobbet for lærlinglønn.

– Noen av de butikkene vi har vært innom vil Handel og Kontor følge opp. Andre vil vi oversende til Arbeidstilsynet, sier Olsen.