Hopp til innhold

- Norge er et u-land

Norsk helsevesen vet ikke hvordan brukere av anabole steroider bør hjelpes. Det er konklusjonen til Helsetilsynet etter at en 18-åring tok livet sitt. – Norge er et u-land, sier faren.

Tone og Henning Grimstad

Ekteparet Tone og Henning Grimstad er provosert over at norsk helsevesen ikke vet hvordan brukere av anabole steroider kan hjelpes.

Foto: Rune Jensen / NRK

To år har har gått siden Henning Grimstads sønn Tord tok sitt eget liv. Hjemme hos Henning, kona Tone og deres yngste døtre i Horten, går livet videre.

Men mye har skjedd siden sønnens død. Ekteparet har fortalt sin historie i NRK Brennpunkt og Helsetilsynet har avsluttet sin granskning av saken.

– Konklusjonen fra Helsetilsynet er at ingenting er gjort galt, men i samme rapport står det at kunnskapsgrunnlaget i forhold til behandling er sparsomt. Det er kolossalt provoserende sier Henning Grimstad til NRK.no.

Terrortiltalte Anders Behring Breivik skriver i sitt manifest om hvordan han brukte anabole steroider i tida før 22. juli.

Tryglet helsevesenet om hjelp

Henning Grimstad forteller at sønnens dopbruk førte til endret personlighet.

– Tord ble mer aggressiv, rastløs og fikk problemer med konsentrasjonen, sier farren.

Mens sønnen levde tryglet faren helsevesenet om hjelp.

- Vi oppdaget at det var ingen som visste noe om dette. Det var ingen som kunne si noe om birvirkninger, hvordan komme ut av dette eller behandling, sier Henning Grimstad.

Ikke i strid med helselovgivningen

Helsetilsynet konkluderer i en fersk rapport at behandlingen Tord fikk ikke er i strid med helselovgivningen, men fylkeslege Svein Lie innrømmer at kunnskapen om slik dopbruk er mangelfull.

– Helsevesenet har generelt lite erfaring med dette i det løpende arbeidet. Fastlegene møter dem kanskje, men dette er mest utbredt i aldersgruppen som sjelden oppsøker helsevesenet, sier fylkeslegen til NRK.no.

–Hva synes fylkeslegen om at disse stoffene er lovlige å bruke?

– Det er jo ikke lovlig å omsette, men det at det er lovlig med bruk er et politisk valg som handler om å satse på forebygging i stedet for å straffe brukerne, sier Svein Lie.

– Norge er et u-land

I 2004 konkluderte et regjeringsnedsatt utvalg med at bruken av anabole steroider ikke burde kriminaliseres, men regjeringen varsler at spørsmålet vil bli vurdert på nytt i stortingsmeldingen om rus som er ventet før jul.

I Sverige er det allerede ulovlig. Der har bruken vært forbudt siden 1998.

– Norge er et u-land. På dette området skulle jeg ønske jeg var svensk for hadde vi vært svenske, så hadde vi fått et behandlingopplegg. Tord kunne vært i live i dag, sukker Henning Grimstad.

Les også: 80 prosent av anabole steroider er hjemmelaget.

Reiser rundt for å forebygge

Undersøkelser viser at anslagsvis 10 000 norske menn i alderen 18 til 30 år bruker anabole steroider.

Oslo kommune har arbeidet med temaet siden 2006, og gir ut nyhetsbrevet Russisk rulett hvor ny forskning på problematikken presenteres.

Som en følge av Tords død reiser nå Henning Grimstad og kona rundt for å advare mot bruk.

De så hvordan dopet påvirket sønnen.

– Han var livredd. For det skje så mye med kroppen som man ikke har kontroll på. Også er det ingen som har satt seg inn i hvor fælt en ungdom sliter når man bruker slik dop, sier Tone Grimstad oppgitt.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark