NRK Meny
Normal

Levde med kontrollerende mann i 16 år

En mann i 60-årene er dømt til 2,5 år i fengsel for vold og trusler mot egen familie. Retten trodde på konas historie om et vanskelig liv.

Norges lover og klubbe

En mann er dømt for å ha mishandlet kona, men han er ikke enig i dommen.

De to møttes i en nyreligiøs menighet der han var en ledende skikkelse. Da han giftet seg med en av hennes venninner, stod hun som forlover.

Allerede under bryllupsreisen fikk venninnen nok av mannen og forlot ham, ifølge dommen. Mannen reiste tilbake til Norge og ett år senere var ekskonas forlover blitt hans nye kone.

Tok kvelertak

Hun opplevde at mannen endret seg etter giftermålet. Hun ble også kontaktet av hans ekskone og advart. Ut over det har de to en veldig ulik versjon av samlivet som strakk seg fra 1996 til 2013.

Kona ble utsatt for grov vold første gang i 1997. Da tok han kvelertak og slengte henne rundt. Kvinnen klarte å låse seg inn på badet. Utenfor la mannen seg på en madrass. Da mannen gikk på jobben dagen etter hadde han fjernet alt av penger, kredittkort og identifikasjonspapirer.

Senere flyttet paret til Sandefjord. Der fikk de to barn.

Det ble etter hvert mange turer til legevakt og mange unnskyldninger for diverse skader som ble dokumentert. Til slutt ble hun anbefalt å anmelde mannen.

Kontrollerte besøk

Ifølge konas familie kunne mannen ringe hver halvtime når hun var på besøk hos foreldrene. Familien vitnet om mannens sinne og om blåmerker på deres datter/søster.

Norges lover

Mannen ble dømt etter Straffelovens §219. Nå anker han.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Mannen har tidligere vært ilagt besøksforbud overfor både kona og barna. Dette har han gjentatte ganger brutt. I dommen blir han i tillegg til fengsel og erstatning dømt til å holde seg borte fra kona og barna i fem år.

Leste dagbøker og spionerte

I dommeravhørene beskriver barna at han mishandlet moren, leste dagbøkene deres, snoket på deres Facebook-sider og spionerte på dem.

Om dommeravhørene sier faren at barna er blitt programmert til å snakke slik om ham. Han blir likevel dømt til å betale hver av barna 110.000 kroner i erstatning.

Anker dommen

Mannen har innrømmet at det var et turbulent ekteskap, men avviser alt om fysisk og psykisk mishandling. Han mener det var kona som var "syk i hodet" og som var årsaken til at han ble sint.

Både familievernkontoret, krisesenteret, lege og psykiater bekrefter ifølge dommen kvinnens versjon og beskriver henne og barna som skadet av mannens vold og kontrollregime.

Mannens versjon ble også støttet av vitner, men i dommen kommer det lite fram. Han ble ikke trodd av tingretten.

– Min klient er skuffet og vil anke, sier advokat Simen Perminow Skjønsberg.

Advokaten sier dommen er svak fordi han mener tingretten ikke i tilstrekkelig grad har vurdert om mannens versjon kan være riktig.

– Han har fastholdt sin versjon hele tiden og ikke endret sin forklaring, presiserer advokaten.