NRK Meny
Normal

Barna til drapsdømt mann lettet over granskning

De fire barna til den drapsdømte mannen i Larvik er lettet over at fylkesmannen skal granske kommunen.

Funnet død i Larvik

De fire barna til den drapsdømte mannen i Larvik, varslet flere ganger skole og barnehage om volden de opplevde hjemme. Ingenting ble gjort. 3. august i fjor ble moren deres drept.

Foto: Teigen, Trond Reidar / NTB scanpix

Den 3. august i fjor skjedde det noe i Larvik som aldri skulle ha skjedd. Fire barn mistet moren sin, fordi faren deres drepte henne.

Under en sjuårsperiode var mishandling både verbalt og fysisk, en del av hverdagen til familien på seks. De fire barna meldte flere ganger ifra til skolen og barnehagen om volden de opplevde hjemme, men ingenting ble gjort.

Far slo barna, krenket dem og verst gikk det utover moren deres. Hun ble sparket i magen mens hun var gravid, og hadde et turbulent forhold til sin ektemann. De ble separert første gang i 2009 og hadde et av-og-på-forhold frem til 16. juni 2013.

3. august ble kona drept og i dag ble mannen dømt til 13 års fengsel for drapet.

Lettet over å bli tatt på alvor

Barna skal gjentatte ganger ha varslet skole og barnehage om vold i hjemmet uten at noen reagerte. 22. august ble det kjent at fylkesmannen skal granske kommunen.

Barnas bistandsadvokat, Mette Renholt Ackenhausen, forteller at barna ennå ikke har blitt varslet om at faren deres i dag ble dømt til 13 år i fengsel. Men hun kan si at barna er lettet over å bli tatt på alvor.

– Det som er trist, er at de først ble hørt nå. Det er jo flere år siden de sa ifra første gang. Barna i denne saken er også opptatt av når barn forteller tillitspersoner om vold, så må det bli brakt videre. De vil at myndighetene skal lære av dette, slik at det ikke skjer igjen, med andre barn i fremtiden, sier Ackenhausen.

– Det er jo en dypt tragisk sak som berører veldig, veldig mange og det har helt klart preget mange, sier kommunalsjef for kultur og oppvekst i Larvik kommune, Jan Erik Norder.

Barnevernet ble ikke varslet

Norder mener likevel at kommunens rutiner ved varsling av vold i hjemmet er gode nok.

– Det er blitt gjort en formidabel jobb også i de seinere årene, slik at systemet blir stadig bedre. Det finnes verktøy som skal hjelpe de ansatte til å gjøre de rette vurderingene, og ta de rette avgjørelsene, sier han.

Norder sier saken har opprørt ansatte som jobber med barn og ungdom, fordi de fire barna i saken forsøkte å varsle om det de opplevde hjemme.

Ingen reagerte og barnevernstjenesten ble ikke varslet. I rettssaken kom det frem at både barnehageansatte og rektor ved en skole angret på at de ikke tok bekymringene mer på alvor. Nå vil altså Fylkesmannen granske kommunen for å se om de gjorde nok for å hjelpe familien.

Les også: