Hopp til innhold

På denne kunstgressbanen er gummien byttet ut med sand

– Jeg synes det er mye bedre å spille her, sier Oliver Glenn Lindsholm (13).

En som spiller fotball på Lersbrygga kunstgressbane.

KUNSTGRESS: Den siste tiden har det vært mye negativt fokus på kunstgressbaner med gummigranulat. Ungene drar det med seg hjem, og det blir spredt ut i naturen og skader miljøet. Sande sportsklubb har nå fått et nytt kunstgress, uten gummigranulat.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Sande sportsklubb har fått et nytt kunstgress uten de små gummiknottene som gjør skade i naturen. Lersbrygga kunstgressbane er en av de første granulatfrie banene i Norge med FIFA Quality sertifisering, men det skal bli flere av dem.

– Det finnes ikke gummikuler her, sier entreprenør Jo Pedersen som har vært med på å bygge den mer miljøvennlige kunstgressbanen.

Den største forskjellen på denne banen og andre kunstgressbaner, er at den ikke inneholder gummigranulat.

– Det er et system som er et godt supplement til et system med gummigranulat. Det er litt sand i bunn, ren elvegrus, som blir brukt som ifyll og vekt i banen.

Skal komme flere

Anleggskonsulent i Norges Fotballforbund, Geirfinn Kvalheim, opplyser at de nå gjør flere tiltak for miljøets skyld. Nye kunstgressbaner er en av dem.

– Slike baner kan legges rundt omkring på skoler og barnehager. Det fungerer utmerket til det, sier han.

De eksisterende gummigranulat-banene vil ikke forsvinne, men Kvalheim forteller at fotballforbundet nå har fokus på å holde miljøet fritt for gummigranulat.

– Det skal ikke gjøres noe med de banene, men vi skal bli flinkere til å ta vare på det gummigranulatet.

– Bedre bane

Trener for Sande sportsklubb, Christian Molt Rise, er fornøyd etter å ha testet ut det mer miljøvennlige kunstgresset.

– Det er et veldig godt supplement til de banene vi har fra før. Vi kan bruke det hele året, og tillegg slipper vi disse granulatene. Barna er også opptatt av at det er miljøvennlig.

En av de engasjerte ungene på banene, er Oliver Glenn Lindsholm som spiller for Sande sportsklubb. Han er også fornøyd med den nye kunstgressbanen.

Oliver Glenn Lindsholm på fotballbanen.

FORNØYD: Oliver Glenn Lindsholm synes det er fint å slippe å dra med seg alle gummiknottene hjem etter trening.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

– Jeg synes det er mye bedre å spille her fordi det er mye mer miljøvennlig, og så er det bedre. Når vi spiller på de andre banene, får man mye gummiknotter overalt, og det blir mye å rydde opp hjemme, sier 13-åringen.

– Et forbilde

Entreprenør Jo Pedersen mener Sande sportsklubb har gått frem som et forbilde, fordi de har valgt å satse på det nye kunstgresset.

– De har gjort et stort løft ved å velge miljø fremfor kostnader. De har brukt penger av sin egen klubbkasse for å dekke dette. Jeg er stolt av Sande for det de har gjort.

Flere dugnadstimer er også lagt ned i arbeidet med den nye banen.

Jo Pedersen på kunstgressbanen.

STOLT: – Her finnes det ingen gummikuler, sier Jo Pedersen.

Foto: Tordis Gauteplass / NRK

Saken er endret etter at den først ble publisert. Det stod opprinnelig at Jo Pedersen sa at det ikke var plast i kunstgresset. Dette er nå rettet til at det ikke er gummikuler i kunstgresset.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark