Lei av å fjerne plattingen

Hvert år bruker Kjeld (81) og Grete (73) to helger på å ta opp og ned plattingen utenfor campingvognen sin. Nå håper de på en endring.

Campingturister

ELSKER CAMPINGLIVET: I 50 år har Grete og Kjeld feriert på Vøra camping i Sandefjord. Det vil de gjerne fortsette med, til tross for at alderen begynner å bli høy.

Foto: Linn Udnes / NRK

Det finnes omtrent 1100 ulike campingplasser fordelt over hele Norge, ifølge Campingportalen.no.

Av disse er det usikkert hvor mange som har opp- og nedrigging av platting som en regel. Det finnes det ingen nasjonal oversikt over, sier fagsjef Jørgen Snoen i Norsk Bobil og Caravan Club (NBCC).

– Slitsomt

Helt siden 1967 har Grete Tveter og Kjeld Aaser reist fra hjemmet sitt i Østfold til sitt «andre hjem» i Sandefjord. I femti år har Vøra camping vært deres fristed.

Grete Tveter og Kjeld Aaser

HÅPER PÅ ENDRING: Grete Tveter og Kjeld Aaser på henholdsvis 73 og 81 år sitt ønske er at de slipper å styre med plattingen neste år.

Foto: Linn Udnes / NRK

– Først bodde vi i telt, men etter hvert fikk vi oss både campingvogn og platting, forteller Kjeld.

Pensjonistene har ikke et vondt ord å si om verken plassen eller byen, men det er et lite skår i gleden.

– Den plattinga skulle vi gjerne sluppet å styre med hvert år. Vi begynner å bli eldre, og det er litt slitsomt, sier 81-åringen fra Askim.

Ifølge paret så er det samtlige campinggjester som deler deres frustrasjon.

– Verst for eldre og single

Det er ikke bare turistene som er lei av platting-situasjonen. For driveren av Vøra camping, Roger Sørsdal, håper også på en endring.

Roger Sørsdal

OPPTATT AV SERVICE: Driveren av Vøra camping, Roger Sørsdal, ønsker å legge best mulig til rette for campingnæringen i Sandefjord.

Foto: Linn Udnes / NRK

– Det er noen som nevner dette allerede i mai og begynner tidlig i juli å spørre «åssen skal det her gå i år a, Roger?», forteller Sørsdal, som overtok campingen tidligere i år.

Han forteller at det særlig er to gjestegrupper som platting-forbudet går hardest utover.

– Det er selvsagt pensjonistene, men også de single. Vi har for eksempel to stykker her med dårlig rygg som jeg må hjelpe, men det er klart, det er ikke alle som vil spørre om hjelp heller, fordi det har med stolthet å gjøre.

Sørsdal prøver å blidgjøre gjestene sine så godt det lar seg gjøre, men legger til at han ikke rekker å hjelpe alle, og at det gjør litt vondt i hjertet.

Kan bli endringer

Forslaget til Tveter, Aaser og Sørsdal er at campingturistene på Vøra skal få lov til å la plattingen ligge, mot at de legger en grønn duk over.

Slik det er i dag må plankene stables på hverandre, og det blir lagt en presenning over. Tilbake står en tom grusflekk.

Alle tre er enige om at her må det vises skjønn, for enkelte plasser i Sandefjord ligger plattingen i strandsonen. Det ser de kan være problematisk for turgåere.

Lederen av kultur- og fritidsutvalget i Sandefjord, Bjarne Sommerstad, forteller at årsaken til reglene nettopp var at politikerne ønsker å bevare allemannsretten.

– Vi er opptatt av at Sandefjord skal være en god besøkskommune, en attraktiv bokommune og en attraktiv næringslivskommune. Og hvis vi mener noe med de målsettingene våre, så må vi også legge til rette for det, sier Sommerstad som ønsker campingnæringen lykke til med å sette i gang et initiativ.

Bjarne Sommerstad og Roger Sørsdal

FORKLARER PROBLEMET: Campingdriver Roger Sørsdal (t.h) viser lederen av kultur- og fritidsutvalget, Bjarne Sommerstad, hvilke utfordringer han har på Vøra.

Foto: Linn Udnes / NRK