NRK Meny
Normal

Lars Martin (15) endret livsstil på grunn av overvekten

Familier med overvektige barn har god effekt av kostholdsveiledning, viser forskning fra Senter for sykelig overvekt ved Sykehuset i Vestfold.

Lars Martin Sørensen har slitt med overvekt siden han var en liten gutt. Sammen med familien fikk han hjelp til å endre livsstil.

Lars Martin Sørensen og familien fikk hjelp til å spise sunnere og trene mer.

Lars Martin Sørensen (15) har slitt med overvekt siden han var en liten gutt. I 2010 fortalte han om problemene sine i TV-programmet Megafon.

– Det er for eksempel litt flaut å gå på stranden, sa Lars Martin, som da var 9 år gammel.

– Hvis jeg hadde vært litt lettere, hadde jeg vært raskere. Da kunne jeg kanskje ha spilt fotball på midtbanen.

Lavere fettprosent

Arvid Sørensen

Arvid Sørensen sier hele familien har hatt godt av å legge om kostholdet.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Det var på denne tiden familien virkelig tok grep. Sommeren 2011 var hele familien på en to uker lang sommerleir der de lærte om sunn mat og trening, og hva familien kan gjøre for å opprettholde en sunn livsstil.

– Vi spiser helt vanlig mat, men måltidene er mindre. Samtidig har vi bare de sunneste versjonene av vanlig mat. Grovere brød, fullkornpasta i stedet for vanlig pasta, karbonadedeig i stedet for kjøttdeig. Vi har også kuttet ut juice. Små men veldig viktige endringer, sier far Arvid Sørensen.

Sommerleiren er en del av en studie ved Senter for sykelig overvekt. Legene har fulgt barna og ungdommene i årene etter de var med på sommerleir, og ser en god utvikling blant de fleste av dem.

Samira Lekhal

Overlege Samira Lekhal sier familier har god effekt av veiledning.

Foto: Randi Elise Midtskog / NRK

– De foreløpige resultatene forteller oss at barna som sammen med sin familie fikk tilbud om familieleir hadde mindre grad av fedme etter endt behandling, sier overlege Samira Lekhal, som er ansvarlig for barne- og ungdomsbehandlingen ved Senter for sykelig overvekt.

Lavere risiko for sykdom

Lars Martin er blant dem som har hatt god effekt av livsstilsendringen. Fettprosenten har gått ned hvert år siden familien la om til et sunnere kosthold. 15-åringen er fortsatt glad i fotball, og trener fem ganger i uken.

– Litt sunnere kosthold og litt mer aktivitet gjør hele forskjellen. Det er forskjellen på en sunn kropp og en kropp som har betydelig høyere risiko for å utvikle sykdom over tid, sier Lekhal.

At hele familien er med på livsstilsendringen, gjør det enklere å opprettholde et sunt kosthold, sier 15-åringen.

– Det er ikke så vanskelig nå når det er blitt en vane. Jeg merker forskjellen, kroppen føles bedre og lettere, sier Lars Martin Sørensen.