NRK Meny
Normal

Lardal sier nei til Larvik

Et flertall av innbyggerne ønsker at Lardal består som egen kommune.

Lardal herredshus

KOMMUNESAMMENSLÅING: En tverrpolitisk liste vil jobbe for at Lardal består som egen kommune.

Foto: Hans Petter Reppe

Lardal tverrpolitiske liste har fått Nordstat til å gjennomføre en spørreundersøkelse i Lardal og den viser at 55 prosent av innbyggerne ønsker at Lardal består som egen kommune.

Pressekonferanse i Lardal

Resultatet av spørreundersøkelsen ble lagt fram på en pressekonferanse i Lardal. F.v.: Gunnar Stenvaag, Magdalena Lindtvedt og Erik Sørensen, leder av Tverrpolitisk liste.

Foto: Hans Petter Reppe / NRK

– Det bør få kommunestyret til å revurdere planene om å slå oss sammen med Larvik, sier Erik Sørensen, leder av Tverrpolitisk liste.

– Har ikke skjønt hva vi vil

Lardal og Larvik kommuner er allerede godt i gang med å samarbeide. Og politikerne har gitt uttrykk for at de vil forsøke å slå sammen kommunene.

Lardal tverrpolitiske liste mener det er et ønske bare noen få politikere er enige om.

– Når ordføreren og kommunestyret sier at vi ønsker en sammenslåing med Larvik kommune så har de ikke skjønt hva innbyggerne vil, sier Sørensen.

– Ikke overrasket

Ordfører i Lardal, Liv Grinde, sier hun ikke er overrasket over utfallet av spørreundersøkelsen til Lardal Tverrpolitiske liste.

– Jeg er ikke forundret over det resultatet. Det kunne vært enda flere som sa dette. Vi har alle et ønske om at Lardal skal være en egen kommune, men vi blir utfordret på en rekke ting, så det er ikke sikkert det er mulig, sier hun.

Liv Grinde

Liv Grinde, ordfører i Lardal kommune.

Foto: Per Foss / NRK

Også kommunestyrepolitikerne i Lardal har bedt om en spørreundersøkelse. Når den kommer er ikke helt klart ennå. Likevel vil ordføreren i Lardal forsette utredningen av en mulig sammenslåing med Larvik.

– Vi har et kommunestyrevedtak på at vi skal utrede dette og det må jeg forholde meg til, sier Grinde.

– Ingen tvang

Skribent Per Gunner Stensvaag har engasjert seg i kommunesammenslåingsdebatten landet rundt. Han støtter den nye Tverrpolitiske lista. Stensvaag sier det er feil at Lardal ikke har noe annet valg enn å slå seg sammen med Larvik.

– Mange kommunepolitikere tror at dersom de ikke selv velger å slå seg sammen blir de tvunget til det, men dette er feil. Det er flertall på Stortinget for at dette skal skje frivillig, sier han.

Den tverrpolitiske lista vil jobbe for at kommunen skal bestå som egen kommune også etter valget.