Hopp til innhold

Langøya vil ha grus fra kommunene

Kommunene er i gang med vårrengjøringen. Sopebilene plukker opp grusen som ble strødd ut i vinter. Grusens skal behandles som spesialavfall, men nå kan kommunene bli kvitt grusen helt gratis.

Feiebil soper gater for grus etter vinteren

Kommunene tilbys nå å gratis deponere oppsamlet grus på NOAH Langøya. Responsen har imidlertid vært laber.

Foto: Lene Hysing

– Det blir glatt på Langøya også, sier prosessjef Toril Roberg ved NOAH Langøya.

I det gamle kalksteinsbruddet på Langøya utenfor Holmestrand driver NOAH deponi og behandling av miljøfarlig avfall. For å sørge for sikker transport av personer og avfall rundt på øya bruker NOAH mye grus på veiene vinterstid. Det er ren grus de kjøper.

Grusen som kommunene soper opp fra gater, torg og fortau kan inneholde miljøgifter og må behandles som spesialavfall. Miljødirektoratet anbefaler at grusen blir deponert på et godkjent deponi. Midt i blinken for NOAH på Langøya, som nå tilbyr seg å ta imot grusen gratis fra landets kommuner.

– Dermed kan kommunene spare noen kroner ved å levere grusen gratis til oss. Vi sparer også penger ved å slippe å kjøpe ny, ren grus. Sammen sparer vi miljøet, sier Roberg.

Dårlig respons

NOAH på Langøya har behov for mellom 1.000 og 2.000 tonn med grus hvert år, dersom det mye snø og is. De har vært i kontakt med flere kommuner i Vestfold, men responsen har foreløpig vært laber.

– I utgangspunktet må kommunene selv levere grusen til oss, men vi skal ikke være firkantede på noen måte. Vi kan gå i dialog med den enkelte kommunen om hvordan grusen best kan leveres på Langøya, sier Roberg.

Kommunene kan velge å deponere grusen de soper oss, eller vaske den for å bruke den om igjen.