Langemyhr anmelder kommuneadvokaten

Byggmester Harald Langemyhr fra Tønsberg har anmeldt kommuneadvokaten i Oslo, Ingolf Skaflem. Advokaten er anmeldt for vitnepåvirkning og lekkasjer av etterforskningsdokumenter.

Harald Langemyhr

Harald Langemyhr har anmeldt kommuneadvokaten i Oslo til politiet fordi han mener han har brutt loven.

Foto: Helge Carlsen / NRK

Langemyhr, som nylig ble frikjent for bedrageri, mener kommuneadvokaten brøt loven da han fikk tilgang til sensitive dokumenter fra politiet, skriver Dagens Næringsliv.

Langemyhr ble i retten dømt for dømt for brudd på arbeidsmiljøloven, bokføringsloven og merverdiavgifts-loven.

Skaflem skal ifølge avisen ha videresendt utskrifter av et politiavhør av kommunens byggeleder, til en annen som var kalt inn til avhør. Dermed kunne vedkommende forberede seg på hva vitnet hadde sagt før han selv skulle gi sin forklaring til politiet.

– Det er generelt sett graverende at et vitne kan påvirkes ved at en av aktørene har fått tilgang til taushetsbelagte dokumenter før politiavhør, sier advokat John Christian Elden til DN. Han er den som har levert anmeldeldelsen på vegne av Harald Langemyhr.

Krever 200 millioner i erstatning

Harald Langemyhr var tiltalt for å ha svindlet Oslo kommune for 18,4 millioner kroner ved å ta betalt for mer arbeid enn det som ble utført. Han var også tiltalt for grove brudd på arbeidsmiljøloven.

Langemyhr ble frikjent, og påtalemyndigheten ønsket ikke å anke dommen. Langemyhr ønsker nå erstatning for de økonomiske tapene han mener straffesaken har påført ham.

– Jeg har fått legehjelp underveis og det tror jeg har vært lurt av meg, sier Langemyhr til NRK.no.

Artikkelen fortsetter under bildet.

– Vi var et stort firma

Dagens Næringsliv skriver at Langemyhrs byggefirma hadde en omsetning på over 100 millioner kroner i 2007, mot 30 millioner i 2008 da han ble pågrepet og varetektsfengslet.

De siste årene har det knapt vært drift i selskapet, men nå ønsker Langemyhr å bygge det opp igjen.

– Vi har blant annet regnet på verdiene av selskapet og på tapt arbeidsfortjeneste personlig, så selv så regner jeg med at jeg har tapt over 200 millioner kroner på dette her. Det er jo en formidabel sum, men vi var jo et stort firma, sier Langemyhr.

I 2008 avdekket Arbeidstilsynet kritikkverdige forhold i Langemyhrs firma. Under arbeidene med Økern sykehjem og Sinsen barnehage skal polske arbeidere ha arbeidet altfor mye for altfor lav lønn.

Etter omfattende etterforskning ble altså Harald Langemyhr tiltalt for å ha svindlet Oslo kommune ved å ta betalt for mer arbeid enn det som ble utført.