Lager kunst av plastsøppel fra havet

I 2050 vil havet inneholde mer plast enn fisk, ifølge en rapport. Miljøkunstnere i Vestfold håper deres prosjekter kan informere både barn og voksne.

plast

KUNSTNERPARET: Kari Prestgaard og Astor Andersen lager kunst av plast som de finner i havet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Hvert år havner rundt åtte millioner tonn plastsøppel i havet, og i 2050 vil det ifølge en rapport fra Verdens økonomiske forum, inneholde mer plast enn fisk.

I helgen ble en gåsenebbhval funnet på Sotra utenfor Bergen med hele 30 plastposer og store mengder småplast i magen.

– Jeg tenker at det er et veldig tydelig budskap, en veldig tydelig beskjed fra havet som viser at vi må gjøre noe, vi må agere og ta dette på alvor, sier Kari Prestgaard.

Kari Prestgaard

INTERESSE: Kari Prestgaard tror ikke at kunst av søppel vil løse problemet, men hun tror at prosjektene kan vekke interesse for problemet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Kunstverk som skal informere

Kunstnerparet, bestående av Kari Prestgaard og Astor Andersen, samler inn plast fra alle verdens kanter som de i etterkant bruker i sine kunstprosjekter.

– Vi har samlet materialet i Middelhavet, Atlanterhavet og på Kanariøyene. Dette blir møysommelig samlet, vasket og sendt hjem i posten. Det er en litt sær tilnærming til plast i havet, sier Andersen.

Prestgaard håper deres prosjekter kan inspirere og informere både barn og voksne.

– Vi mener ikke at kunst av søppel vil løse problemet, men vi kan hjelpe folk med å lære om det. Vi kan fange interessen og vi kan få folk til å få øynene opp for det som skjer.

plast

MER PLASTPRODUKSJON: – Vi står overfor en situasjon hvor det vil bli produsert mer plast de neste 15 årene, enn det som har vært produsert hittil i menneskehetens historie, sier Astor Andersen.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Svært alvorlig

Prestgaard sier det kan få svært alvorlige konsekvenser dersom man ikke klarer å snu trenden med økende marin forsøpling.

Astor Andersen

SMERTEFULLT: – Jeg fått bare vondt i kroppen av å se det. Det er smertefullt, sier Astor Andersen om dyr som spiser plast.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Det er ille nok for det dyret som får plasten i seg, men til slutt så kommer det også tilbake til oss på vår middagstallerken og det er et stort problem.

Søppelet blitt til selvstendige kunstprosjekter, men brukes også til informasjonsarbeid rettet mot barn gjennom Den kulturelle skolesekken.

Andersen tror det er spesielt viktig.

– Jeg har jo vokst opp i en kultur hvor vi fikk høre at havet er svært og at vi kunne kaste alt over bord, men jeg tror nok at vi kan sette en strek over det. Den tiden er forbi.