NRK Meny
Normal

Lærerstreiken trappes opp

Horten videregående skole og Tønsberg voksenopplæring rammes dersom partene ikke kommer til enighet innen arbeidsdagens start torsdag 21. august.

Petter Andersen.

Fylkesleder i Utdanningsforbundet, Petter Andersen, er klar for opptrapping av streiken dersom ikke partene kommer til enighet før torsdag.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Utdanningsforbundet har i dag kl. 14.45 varslet kommunale arbeidsgivere om at ytterligere 113 medlemmer blir tatt ut i streik fra arbeidsdagens start torsdag 21. august, dersom konflikten mellom KS og Utdanningsforbundet ikke er løst innen dette.

Uttaket fordeler seg på Tønsberg kommune med 45 og Vestfold fylkeskommune (Horten videregående) med 68 medlemmer. Streiken vil fra torsdag 21. august eventuelt omfatte 363 lærere og vil ramme undervisningen ved ungdomsskoler, videregående skoler og voksenopplæring.

Les også: – Mulig å avblåse lærerstreiken før skolestart
Les også: – Har hatt en god dialog

Langt fra hverandre

– Vi så ingen realitetsendring i det som kom fra KS, og derfor var det ikke noe grunn for ytterligere mekling nå, sier fylkesleder i utdanningsforbundet i Vestfold, Petter Andersen.

Utdanningsforbundet håper KS kan strekke seg betydelig lenger enn det de har gjort slik at streiken kan avblåses før den etter planen trappes opp på torsdag. Men hvis ikke det skjer er de klare for å trappe opp fra torsdag, og i tillegg har de ytterligere planer.

– Vi har mange engasjerte lærere i hele Vestfold som er klare, sier Andersen.

På Horten videregående skole vil et stort antall av lærerne bli tatt ut i streik, dersom partene ikke har kommet til enighet innen arbeidsdagen starter på torsdag. Det fører til at store deler av undervisningen blir rammet.

I tillegg vil det meste av undervisningen ved voksenopplæringa i Tønsberg rammes. Tønsberg kommune og Vestfold fylkeskommune vil trolig gå ut med nærmere informasjon om dette dersom streiken fortsetter sier Andersen.

Utdanningsforbundet har streikevakter på alle arbeidsplasser som er tatt ut i streik. I tillegg har de stand på Tønsberg Torv. På torsdag blir det en stor markering på Tønsberg Torv samtidig som streiken eventuelt trappes opp. Da satser Andersen på å fylle Tønsberg Torv med både streikende og ikke streikende medlemmer.

Barneskolene vernes foreløpig

– Når går dere løs på barneskolene?

– Nå har vi sagt at førsteklassingene skal få starte opp på skolen, og få første skoledag og vel så det. Så det er en løpende vurdering, men de er altså ikke tatt ut i denne runden heller, så får vi se senere.

Andersen er overrasket over ikke KS har kommet lærerne mer i møte.

– Presset på KS er så stort nå, så jeg synes det er underlig. Nå er det på tide å ta til vettet og ta budskapet fra en samlet lærerstand på alvor slik at de kan komme oss møte, sier Andersen.

Regiondirektør i KS, Eva Lian beklager på det sterkeste at partene ikke har klart å komme til enighet. Hun mener KS har strukket seg langt, men uten å finne en løsning Utdanningsforbundet kan være fornøyd med.

– Dette er alvorlig for elevene og lærerne, og vi håper virkelig at vi kommer til en løsning før skolestart på mandag, sier Lian.