Ladet opp til OL i Pyeongchang i norsk jordbæråker

NØTTERØY (NRK): Mens det norske landslaget har skiskyttere på heltid, har den bulgarske landslagsløperen skaffet seg penger ved å plukke jordbær i Norge.

Stefani Popova bak på traktoren.

Skiskytteren er en av Bulgarias beste, men velger å legge opp som 25-åring.

Foto: Helena Rønning / NRK

OL-utøver Stefani Popova smiler mens hun sitter på en maskin bak en traktor og planter jordbær.

– Jeg var på trening og så noen plukke jordbær i Tenvik. Jeg stoppet og spurte om jeg kunne få jobb der. Torleif sa jeg kunne prøve, og nå har jeg jobbet her i tre år, sier hun.

Stefani Popova på jordbæråkeren på Nøtterøy.

Stefani Popova gir seg som toppidrettsutøver, men fortsetter som sesonghjelp i jordbæråkeren.

Foto: Helena Rønning / NRK

Ved siden av jobbing har hun satset alt på å være blant Bulgarias beste skiløpere. Hun startet på landslaget for snart ti år siden og gikk sine første world cup-renn i 2012.

– Liten tid til hvile og skytetrening

Det bulgarske landslaget har sponsorer og samler landslaget tre ganger i året. Men sportslig har det ikke vært så lett å holde følge med de beste i verden. Noe som er veldig forståelig ifølge skiskytterekspert Ola Lunde.

– Det er mye mer krevende. Når du skal jobbe fulltid og i tillegg trene får du betydelig mindre tid til hvile og restitusjon. Kanskje kunne hun gjort det enda bedre dersom hun hadde hatt muligheter til å satse på heltid.

Stefani Popova sier hun fikk trent mer sist sesong, men at vinter-OL 2018 i Pyeongchang var hennes siste med skiskyting. På normaldistansen ble hun nummer 77. På stafetten ble Popova og de andre kvinnene fra Bulgaria slått med over to minutter av vinner Hviterussland og endte som nummer 16.

– Jeg tror det er bra å stoppe etter OL, sier Popova.

Ikke bare trist

– Det var helt tilfeldig. Hun var på en treningsrunde og så at vi jobbet på et jorde. Hun kom bort og spurte om jobb. Det var såpass offensivt at da imøtekom vi den. Siden har hun vært her i jordbærsesongene.

Det forteller jordbærbonde Thorleif Müller. Han trives med forskjellige mennesker fra forskjellige land.

– Jeg elsker vintersport og da har vi hatt mye å prate om.

Müller synes det er trist at hun legger opp.

– Jeg kan forstå at det er litt tungt, når du ikke får veldig god økonomi av det. Å ofre alt, men ikke sitte igjen med så mye etterpå. Det skal litt til for å motivere seg da.

Men i alt dette er det er ikke bare for jobben hun er på Nøtterøy. Hun har nemlig en norsk kjæreste også, og bor på Nøtterøy sammen med ham.