NRK Meny
Normal

- En kvinne skal ikke være sin manns Herre

Kvinner får ikke lenger ha stemme- og talerett når det gjelder lærespørsmål i Norsk Luthersk Lekmannsmisjon.

Kvinner får ikke stemmerett i læresaker

Bibelskolerektor Per Bergene Holm

Foto: Sigbjørn Larsen / NRK

– Kvinner og menn er skapt til å ha forskjellige funksjoner, sier bibelskolerektor Per Bergene Holm til NRK Vestfoldssendinga.

Bibelskolerektor Per Bergene Holm startet med å sitere Bibelen da han skulle forklare hvorfor Norsk Luthersk Lekmannsmisjon ikke lenger vil la kvinner ha talerett og stemmerett i lærespørsmål.

Det var Dagen som først omtalte saken.

– Der står det at en kvinne ikke skal være sin manns Herre, sa Bergene Holm. Det er alle klar over og det er ingen strid om det, sa han. Men så kommer spørsmålet om hvordan dette skal tolkes, sa han.

– Kvinner og menn er skapt til forskjellige funksjoner, forklarte han.

Bibelen er en gammel bok. Mange mener vel at vi burde være kommet litt lenger i 2014?

Vi er klar over at det er mange meninger om dette, og det er ingen stor sak for oss, men saken har vært oppe til vurdering flere ganger og nå har man bestemt at kvinner ikke bør ha tale og stemmerett i læresaker, sier Bergene Holm.

Slutt på kvinnelig stemmerett

Kvinner får dermed ikke lenger ha stemme- og talerett når det gjelder lærespørsmål i Norsk Luthersk Lekmannsmisjon.

Misjonsorganisasjonen har bibelskole i Stokke og mange medlemmer i Vestfold. I mer enn 50 år har kvinnene i organisasjonen hatt stemmerett på lik linje med menn, men nå vil de yngre i organisasjonen ha en endring.

En av dem, Konrad Fjell, sier til avisa Dagen at stemmeansvaret i lærespørsmål bare bør være pålagt menn.

– Urettferdig sammenligning

– Det er urettferdig å sammenligne oss med islamistiske fundamentalistiske organisasjoner, slik mange gjør på Facebook, sier Bergene Holm.

– Vi tar avstand fra bruk av vold. Folk skal vite at de kan være trygge sammen med oss. Det er også stor takhøyde for diskusjon og meningsutveksling, sa Bergene Holm.