NRK Meny
Normal

Kutter ut matserveringen

Foreldre til barnehagebarn i Stokke må smøre tre matpakker daglig fra og med neste år. Årsaken er at kommunen skal spare 2,3 millioner.

Barnehage

Foreldrene til barnehagebarna i Stokke må belage seg på å smøre tre matpakker til barna når matserveringen kuttes ut. Foto: Illustrasjonsbilde

Foto: Bjørnflaten, Thomas / SCANPIX

I midten av desember ble det vedtatt i kommunestyret at bemanningen skal reduseres i barnehagene i Stokke. Tidligere i år ble det kjent at det også kuttes i skolene i kommunen.

Kuttene skal foretas over en to års periode. Blant annet forsvinner matserveringen som foreldrene har vært fornøyd med.

Bekymret over kuttene

Derfor har foreldrerepresentantene i alle barnehagene i kommunen nylig gått sammen om å danne Foreldreutvalget for barnehager (FUB) i Stokke.

FUB Stokke har skrevet brev til politikerne hvor de uttrykker sin frustrasjon. På nyåret vil de fortsette å protestere mot kuttene, lover de.

– Vi blir bekymret for sikkerheten til både de ansatte og barna, vi frykter at hvert enkelt barn ikke skal bli sett og at de ansatte føler at de mister kontrollen, sier FUB-medlem Solveig Marie Terjesen.

Skrekkscenarioet er at det skal oppstå en brann eller ulykke på morgenen eller ettermiddagen, for da er det færre ansatte på jobb, ifølge Terjesen.

– Bemanningen er lav nok som den er i dag, det er uholdbart at det kuttes ned på flere stillinger, mener hun.

Forstår uroen

Barnehagesjef Elisabeth Jøranlid roser foreldrene for at de engasjerer seg og er glad for at FUB Stokke er etablert.

Likevel har Jøranlid full forståelse for at både ansatte og foreldre er bekymret når kommunen kutter i servicen.

– Vi har kuttet ut matserveringen fordi det tar mye tid og ressurser, det er bedre å kutte i servicen enn i kvaliteten, mener Jøranlid.

– Så det blir ikke færre voksne per barn?

– Ikke i praksis. Det blir en tilpassing til en bemanning som innebærer noen flere barn per årsverk, men samtidig kutter vi i en oppgave som har tatt mye tid fra grunnbemanningen. Voksentettheten vil være noe av den samme som den har vært.

Til tross for at kommunen vil kutte tre stillinger jevnt fordelt over barnehagene lover Jøranlid at kvaliteten skal være like god, også i fremtiden.

– Jeg vet at vi kan stå 100 prosent inne for det barnehagetilbudet vi har i kommunen vår, selv om vi får et økt press på bemanningen, avslutter Jøranlid.