NRK Meny
Normal

Kurser hytte- og grunneiere i vedlikehold av naturen

Poenget er å vise eksempler på alternative næringsveier på gårder.

Ved Fyn på Hvasser

KURSER HYTTEEIERE: Ønsket er å få flere til å hjelpe til med rydding av nærområdene. (arkivbilde: Ved Fyn på Hvasser)

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Skjærgården på Nøtterøy og Tjøme er Vestfolds utvalgte kulturlandskap. Her blir det arrangert forskjellige kurs i vedlikehold av naturen.

– Målet med kursene er å få flere til å syns det er artig å delta på den praktiske skjøtselen av områdene våre, sier kursholder Preben Fossaas.

Kursdeltakerne får kunnskap om hvordan man ivaretar rødlista planter, samt hvordan man bli kvitt svartelista arter.

Årets jordbruksavtale

Det ble innført en ny ordning i årets jordbruksavtale, og formålet er rydding av veikanter og verdifulle kulturlandskap.

– Meldingens hensikt er å vise gode eksempler på andre næringsveier enn akkurat jordbruk og skogbruk på en gård, og da vil turisme og reiseliv være en del av det.

Det sier avdelingsdirektør i landbruks- og matdepartementet, Ivar Ekanger. Han mener at kurstilbudene kan være gode, både for næring og for turisme.

– Det er ikke sikkert at turister har lyst til å reise til gjengrodde landskap. Når man lærer å ta vare på det kulturlandskapet som gjør landskapet vakkert, så kan det bidra til at de som driver turisme i området, kan tjene mer kroner på det.

Preben Fossaas ønsker at området skal være hyggelig for beboere og turister, og tror kulturlandskapsskolen kan bidra til dette.

– Primæroppgaven er å opprettholde det kjente kulturlandskapet, men også ikke minst å rydde, slik at det blir en åpen og hyggelig plass å være for friluftsfolk.