NRK Meny
Normal

Kultur på hjul

Blankpussede, gamle biler inntar Vestfold når Nasjonal Motordag går av stabelen.

Nasjonal Motorsportdag

En hel kortesje av veteranbiler skal kjøre gjennom sentrum av Tønsberg i morgen.

Foto: Nils-Petter Norman

I morgen er dagen for dem som liker brummende motorer og blankpusset krom og lakk. Det er klart for Nasjonal Motordag, og i Tønsberg slår tre motorklubber seg sammen for å markere dagen.

Nils-Petter Norman
Foto: Elisabeth Tøtte Hansen / NRK

– Vi skal kjøre kortesje fra Korten og gjennom Tønsberg. Vi har ikke påmelding, så det er litt vanskelig å si hvor mange som kommer, men jeg tror det blir mellom 40 og 50 biler, sier Nils-Petter Norman, leder i Tønsberg Automobilklub.

Han regner med at enda flere tar turen direkte til Gunnarsbøparken hvor selve arrangementet skal være.

Lang historie

– Det handler om kultur, historie og det å ta vare på ting, sier Norman.

Han forteller at klubben han leder og dens 219 medlemmer har lange tradisjoner. Den ble startet allerede i 1924, først som ren bilklubb.

– Det var en pause fra begynnelsen av 60-tallet og frem til 1989 da klubben gjenoppstod. Da mer som veteran- eller entusiastbilklubb, forteller han.

Norman sier alle spesielle biler som er 30 år gamle eller eldre er hjertelig velkomne, og understreker at også gamle kjøretøy med to eller tre hjul, eller folk som rett og slett bare er interessert i gamle, rullende fremkomstmidler, gjerne må komme.

Norman forteller at Re Motorklubb er nest yngst og har 118 medlemmer, mens Stokke veteranvognklubb ble startet for to-tre år siden og har rundt 100 medlemmer.

Nasjonal Motorsportdag
Foto: Nils-Petter Norman

Les også:

Godt oppmøte

Trass i dystre værspådommer, har arrangement klubben har holdt før gått bra. Derfor frykter ikke Norman dårlig oppmøte selv om det er meldt noe ustadig vær i morgen.

– Da vi hadde treff på Rosanes kom 108 biler på besøk selv om det var varslet litt regn.

Den eldste bilen som dukket opp da mener Norman var fra 1924. Selv har de sin 1927-modell Buick Touring som de er veldig stolte av.

– Bilen er restaurert av klubben, men eies av Vestfold fylkeskommune.

Nostalgi

Under morgendagens arrangement kan det bli mer enn gamle biler å beskue. For ønsket er at folk skal kle seg etter motene i den epoken bilen kommer fra.

– Ja, vi håper folk kommer i nostalgiklær, og så blir det salg av pølser til nostalgipris, forteller Norman, og hilser alle velkommen til Gunnarsbøparken i morgen.