NRK Meny
Normal

Får kritikk for ny profil

– Jeg blir provosert av den nye redaksjonelle profilen, skriver Øistein Bjørvik i et leserinnlegg i Sandefjords Blad.

Lokalaviser i Vestfold

FELLES AVIS: Bjørvik ser for seg én felles lokalavis for Vestfold i fremtiden.

Foto: Kathrine Krømke / NRK

De siste månedene har observante lesere kunnet se at stadig dukker den samme saken opp i de ulike vestfoldavisene, og gjerne med en dag eller to mellomrom.

Dette reagerer Bjørvik, som bor i Sandefjord, på. Han abonnerer både på Sandefjords Blad og Tønsbergs Blad.

– Fra å konkurrere om stoffet på pressekonferanser tidligere, så har de nå på grunn av felles eier heller et tett samarbeid. Det liker jeg ikke, sier Bjørvik.

Grunnen til at de deler saker

Ansvarlig redaktør i Sandefjords Blad, Steinar Ulrichsen, syns det er synd å høre reaksjonen til Bjørvik, men han forteller at de deler på stoffet for å bedre kvaliteten på avisene.

– Vi har også hatt flere leserundersøkelser der leserne har etterlyst mer regionalt stoff. Fortsatt er det journalister som jobber med det lokale sandefjordstoffet som ville vært helt utenkelig å ha på trykk i Tønsbergs Blad, sier han.

Også redaktør i Tønsbergs Blad, Morten Wang, mener endringene bedrer kvaliteten.

Må være redelige

Det at avisene kjører de samme sakene er ikke det Bjørvik reagerer mest på, det er måten det gjøres på han ikke liker.

Øistein Bjørvik

Øistein Bjørvik liker ikke måten de ulike lokalavisene utveksler saker på.

Foto: Sykehuset i Vestfold (arkivfoto)

Han mener de ansvarlige redaktørene ikke er redelige i måten dette gjøres på.

– De kjører samme saken to dager etter hverandre i to ulike aviser. Og det er ikke mulig å se på byline hvem som «eier» saken. Det mener jeg leserne har krav på å vite, mener Bjørvik.

– Vi tar leserhenvendelser veldig alvorlig, så hvis noen mener vi burde informere bedre, så bør vi sikkert det. Men vi skal være litt forsiktige med å informere for mye også, sier Ulrichsen i Sandefjords Blad.

– Vi må finne en balansegang. Vi får også reaksjoner på at vi forteller litt for mye om det vi driver med. Leserne oppfatter ikke det som så relevant at vi hele tiden snakker om oss selv, legger Wang til.

– Hva er bakgrunnen for at dere velger å publisere samme saker på forskjellige dager?

– Det er fordi hver enkelt avis styrer sin egen butikk. Det er ikke noe overordnet system her. Så hvis det passer for Sandefjords Blad å kjøre en sak onsdag, og for oss å gjøre det på lørdag, så blir det sånn.

Kun én lokalavis for hele fylket?

Bjørvik tror på sikt at vi kan ende opp med én felles lokalavis for hele fylket, hvor de ulike kommunen får noen sider hver.

– Tidligere hadde A-pressen i Vestfold samkjøring av alle A-pressens vestfoldaviser, og denne utviklingen vil nok skje nå i Amedias avissituasjon, sier han.

Verken Steinar Ulrichsen eller Morten Wang har imidlertid tro på en fellesavis i Vestfold.

Høre hele intervjuet med de to redaktørene her.