NRK Meny
Normal

Kristin-saken ferdig etterforsket

Politiet i Vestfold melder at etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannessen er over. Nå er det opp til Riksadvokaten om saken skal videre til en gjenopptakelseskommisjon.

Skogsområdet ved Mørk i Vestfold hvor Kristin Juel Johannessen ble funnet drept.

FERDIG ETTERFORSKET: Dette er skogsområdet ved Mørk i Vestfold hvor Kristin Juel Johannessen ble funnet drept. Politiet er nå ferdig med å etterforske saken.

Foto: Nesvold, Jon Olav / NTB scanpix

Politiet er ferdig med å etterforske drapet på Kristin Juel Johannessen i 1999 og har overlevert en innstilling om gjenopptakelse til Vestfold og Telemark statsadvokatembeter.

39-åringen som er siktet for drapet, har sittet i varetekt siden begynnelsen av juli i år. I slutten av oktober ble det klart at mannen som er siktet i Kristin-saken fikk åtte nye uker i varetekt.

Til Riksadvokaten

Kristin

FERDIG: Etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannesen er nå ferdig.

Foto: Privat

Den nå 39 år gamle mannen som er siktet for drapet på den tolv år gamle jenta, har tidligere vært tiltalt for drapet. Den gang ble han frikjent.

Da saken ble gjennomgått på nytt i år, ble det blant annet gjennomført nye DNA-analyser fra Kristins negler. Analysene slo fast at DNA-prøvene var identisk med 39-åringens DNA.

Det er Riksadvokaten som skal ta den endelige avgjørelsen om saken skal oversendes Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker med begjæring om gjenopptakelse.

Nekter for å ha noe med saken å gjøre

Kristin Juel Johannesen ble funnet drept i et skogholt ved Mørk i Hedrum i Vestfold i 1999, 12 år gammel.

I sommer ble det kjent at politiet i Vestfold hadde siktet en mann for drapet. Mannen (39) er tidligere dømt og deretter frikjent for drapet, i 2002. Han nekter for å ha noe med saken å gjøre.

DNA-bevis

For fjorten år siden fikk et fingeravtrykk på jentas sykkelhjelm stor oppmerksomhet. Men det lyktes ikke kriminalteknikerne å knytte det til mannen. Ifølge Østlands-Posten klarte politiet senere å identifisere avtrykket, men det viste seg å ikke
tilhøre ham.

Politiadvokat Thomas Kragelund i Vestfold politidistrikt har tidligere avkreftet at det er gjort ytterlige DNA-funn i saken, foruten funnet på avdødes negler som er bakgrunnen for den nye siktelsen mot 39-åringen.

Mannen ble dømt for drapet i Larvik tingrett i 2001, men ble frikjent året etter fordi det sentrale DNA-beviset et hårstrå viste seg å ikke stamme fra ham.

Tidkrevende arbeid

I forkant av innstillingen om gjenopptakelse som nå er oversendt, har politiet foretatt nye avhør i saken og gjort et omfattende og tidkrevende analysearbeid.

Politiet har begrunnet den forlengede varetektsfengsling av 39-åringen med at de mener det vil støte allmennhetens rettsfølelse eller skape utrygghet dersom han løslates.