Hopp til innhold

Begynte Kristin-etterforskningen allerede i 2013

Det viser seg at politiet begynte å jobbe med Kristin-saken ett år tidligere enn de har opplyst om til nå.

Kjell Johan Abrahamsen og Christine Fossen.

URIKTIGE OPPLYSNINGER: Politiet har sagt at de tok opp igjen etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannessen i fjor sommer. Søndag ettermiddag viser det seg at det ikke stemmer. F.v. Kjell Johan Abrahamsen og Christine Fossen, henholdsvis konstituert visepolitimester og politimester i Vestfold under en pressekonferanse tidligere denne uka.

Foto: NRK

I 2013 tok Folkehelseinstituttet (FHI) i bruk nye metoder for DNA-analyser, og sommeren samme året anmodet Kripos alle landets politidistrikter om å gjennomgå sine uoppklarte og alvorlige saker.

– Så fort vi fikk brevet begynte vi å gjennomgå hvilke alvorlige saker vi hadde i distriktet. Vi opprettet da ganske umiddelbart kontakt med FHI og tok konkret opp blant annet Kristin-saken. Derfor har jeg veldig vanskelig for å se at vi ikke vi var raske nok til å ta i bruk de nye DNA-alanysemetodene, sier Kjell Johan Abrahamsen, konstituert visepolitimester i Vestfold politidistrikt, til NRK.no.

Til nå har politiet opplyst at de startet den nye etterforskningen av drapet på Kristin Juel Johannessen sommeren 2014.

Kritikk fra flere hold

Det var de nye DNA-metodene som gav politiet bevis for at DNA-et til den siktede 38-åringen fantes på fingerneglene til Johannessen. På fredag ble 38-åringen varetektsfengsel, hovedsakelig som følge av dette beviset.

De siste dagene har det vært rettet kritikk mot politiet og Folkehelseinstituttet fra flere hold, blant annet fra Kristins søster Linda Juel Johannessen. Hun mener at det er Kristins far, og ikke politiet, som skal ha æren for at en mann nå er siktet for drapet.

Abrahamsen sier til VG at han ikke kjenner seg igjen i kritikken politiet og FHI har fått.

– Den mulige oppklaringen av det nær 16 år gamle barnedrapet er langt fra en tilfeldighet. Tvert imot er den resultatet av et langvarig og målrettet arbeid, sier han.

Tidligere polititopp Finn Abrahamsen er blant dem som har kritisert Folkehelseinstituttet.

– FHI har vært for langsomme i bruken av ny teknologi, og har ikke vært gode eller raske nok til å kommunisere de nye mulighetene som teknologien bringer til politi og Kripos, sier Abrahamsen til VG.

Han viser til at DNA-testen som nå ser ut til å knytte den 38 år gamle siktede til drapet på tolv år gamle Johannessen har vært kjent i ti år.

– Den mulige oppklaringen av Kristin-drapet i Vestfold er et utslag av tilfeldigheter og ingen stor bragd av politiet, sier Abrahamsen.

– Føler oss trygge på FHI

Kjell Johan Abrahamsen legger til grunn at FHI tok i bruk de nye analysemetodene så raskt de var forsvarlige nok.

– Både vi og FHI må være helt trygge på at resultatene vi kommer fram til vil kunne stå seg i en norsk domstol. Vi føler oss trygge på at FHI etterlever dette forsvarlighetskriteriet, sier han.

Abrahamsen vil ikke si hvilke andre saker politidistriktet begynte å se på igjen i 2013.