NRK Meny
Normal

Krever å få amme i kommunestyret

Miljøpartiet De Grønne vil at politikerne skal få ta med babyer på møter og kunne amme, hvis de ønsker det.

Anne Katrine Westbye og Christine Rødal

VIL AMME HVOR HUN VIL: Anne Katrine Westby (til høyre) fra Miljøpartiet de Grønne vil ikke at amming skal sette begrensninger for hennes politiske virke.

Foto: Hege Therese Holtung / NRK

– Vi må ta hensyn og gi plass til kvinner som har barn, sier kommunestyrerepresentant Anne Katrine Westbye fra felleslista Miljøpartiet De Grønne og Rødt, i Hof kommune.

Felleslista mener det vil gjøre et enklere for kvinner å delta i politikken når de har babyer og må amme.

Det har i et tidligere møte kommet reaksjoner på ammingen, og da ble det spurt om hun heller kunne ta en pause fra møte for å amme.

– For oss handler det om hvordan kvinner blir møtt i lokalpolitikken. Vi er opptatt av å representere folket, og at det er bra at småbarnsforeldre kan sitte i kommunestyret, mener Westbye.

– Men er det ikke vanskelig å følge med på en komplisert politisk sak og samtidig passe på en baby?

– Det er slik at vi klarer å gjøre to ting på en gang, det er overhodet ikke et problem. Men hvis vi tar med barnet er det fordi vi er nødt til det, ikke fordi vi nødvendigvis vil det. Vi ønsker å sende et signal til kvinner som ønsker å engasjere seg, at de er velkomne, sier Westby.

Les også: Føler seg tvunget til å slutte å amme

– Det handler om møteorden

Mette Måge Olsen
Foto: Hege Therese Holtung / NRK

Ordføreren i Hof, sier kommunestyremøtene er åpne for alle, også babyer, men at amming under et møte kan forstyrre.

– Vi må ha respekt for at selv om man er småbarnsmor, og greier å gjøre flere ting på en gang, er det flere i kommunestyret som kanskje ikke har den samme evnen og som ønsker å konsentrere seg om forhandlingene som foregår, sier ordfører Mette Måge Olsen (Ap).

Hun understreker at alle som skulle ønske ammepauser, skal få så mange de vil.

Reaksjoner

– Vi har prøvd å forklare at ammepausene kan vare i to timer, så det blir veldig upraktisk, mener Westby.

Hun har tidligere fått beskjed om at barn ikke er tillatt i kommunestyremøter i Hof etter at hun ammet og bysset sin seks måneder gamle datter på deler av et møte.

– Westby må være klar over at folk tok det opp fordi det forstyrrer, og det må jeg ta hensyn til i henhold til reglementet, sier Måge Olsen.

Felleslista Miljøpartiet De Grønne og Rødt har sendt et brev til ordføreren og ønsker svar på dette i førstkommende kommunestyremøte.