NRK Meny
Normal

Stadig mer populært med kortreist mat

Det merker butikkinnehaveren til Lokal Kolonial i Horten som satser på økologiske varer.

Lokal Kolonial

Økologisk mat, som bakervarene fra Lokal Kolonial, stammer fra et økologisk landbruk som bruker organisk gjødsel fremfor kjemiske plantevernmidler.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

For litt over ett år siden slo Thale Håmo-Bakkeng opp dørene til den lille butikken Lokal Kolonial på Borre.

Siden den gang har Håmo-Bakkeng opplevd en jevn strøm med kunder.

Dyre varer

Thale Håmo-Bakkeng

BÆREKRAFTIG: Thale Håmo-Bakkeng, som driver Lokal Kolonial, sier de ønsker å få folk til å gjøre bedre og mer bærekraftige valg.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Selv om prisen på varene i butikken hennes er litt stivere enn hos andre kjedebutikker setter ikke det en stopper for kundenes handleglede.

– De fleste av mine faste kunder er ikke velstående, de er vanlige mennesker som velger å handle mat som ikke er behandlet med sprøytemidler eller kunstgjødsel, forteller Håmo-Bakkeng.

Hun har også lagt merke til at kundene er bevisste på hva og hvor mye de handler av varene.

– De velger å kjøpe for eksempel kjøtt én gang i uka fremfor fem. Det litt dyrere, men så vet jeg hva kastraten heter og hvem vi har kjøpt det fra.

Kortreist mat blir stadig mer populært. Det merker Lokal Kolonial i Horten.

Bevisst på kosten

En av de faste kundene er Ivar Unhjem. Han har klare formeninger om hvorfor han velger å handle i den lille butikken, fremfor andre steder.

– Det er den eneste plassen i Horten hvor jeg får tak i ordentlig brød. Eller så kjøper og spiser jeg mye eko-varer selv, fordi det inneholder mer vitaminer og mineraler enn vanlige industriprodukter. Brødene inneholder til og med mindre muggsopp, sier Unhjem.

Butikkeier Håmo-Bakkeng håper butikken hennes bidrar til å få flere av kundene til å tenke som Unhjem.

– I det du vet hvor maten kommer fra så vil du gjerne vite mer om maten. Jeg har bønder som dyrker gulrøtter selv, men som sier at de ikke spiser dem selv, og da har ikke jeg lyst til å spise dem i hvert fall, forteller Håmo-Bakkeng.