NRK Meny
Normal

Konger i kunsten

Fra kong Christian Frederik i 1814 til dronning Sonja på svabergene ved Verdens Ende. Utstillingen av kongeportretter på Haugar Vestfold Kunstmuseum er omfattende.

Kong Haakon

Kong Haakon har fått sitt eget rom i utstillingen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Og begrepet omfattende er noe direktør Jan Åke Petterson gjerne utdyper.

– Utstillingen er den første som tar for seg dette temaet i et så stort omfang, og Haugar er kanskje det eneste museet som tar på seg et nasjonalt ansvar i jubileumsåret på denne måten.

Ikoner

Utstillingen "Kongelige portretter i Norge" består av 56 verk som omfatter både malerier, skulpturer, fotografier og tegninger. Noe av det som kan sees har aldri vært vist fram før, mens andre verk nærmest har fått ikonstatus, sier kurator Caroline Serck-Hanssen som har valgt ut bildene og satt sammen utstillingen.

– Disse bildene er på en måte dobbelt ikoniske, fordi både personene som er avbildet og selve verket er ikoner.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kongelige portretter

De to minste maleriene er av kong Oscar I og hans kone Josefine og ble gitt til ekteparet Wedel Jarlsberg.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Royal kunst fra Vestfold

Serck-Hanssen forteller at syv av verkene er knyttet til Vestfold, deriblant fotokunstneren Mette Tronvolls portrett av dronning Sonja på Verdens Ende og maleriene av kong Oscar I og hans kone Josefine som ga maleriene til greve Herman Wedel Jarlsberg og hans kone på Jarlsberg hovedgård.

– Den viktigste grunnen til denne utstillingen er å vise hvordan kongelige portretter har utviklet seg. Kongelige portretter er en veldig gammel sjanger, men denne typen kunst har vært lite fremhevet i den nasjonale kunsthistorien.

Kunstner ble skjelt ut

Kunstnerne som har gjengitt de kongelige har hatt forskjellige mål med det de har gjort. Noen konger er fremhevet som frihetssymboler. Kong Olav er blant annet fremstilt som en "folkekonge", mens unionskongene brukte kunsten for å befeste Bernadotte-dynastiets posisjon.

Kongelig kunst har også skapt debatt og sterke følelser. Da kunstneren Håkon Gullvåg presenterte sitt portrett av kong Harald for noen år siden ble det brukt uttrykk som uverdig, respektløst og total katastrofe.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kong Olav

'Folkekongen', kong Olav V har en naturlig plass i utstillingen.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Warhol og kronprinsessen

Blant de 56 verkene vil Haugar-direktør Petterson spesielt trekke fram to verk.

– Blant høydepunktene i denne utstillingen er det storslagne dobbeltportrettet av kronprins Oscar med arveprins Carl fra 1838 og Andy Warhols portrett av kronprinsesse Sonja fra 1982, sier direktør Petterson.

Utstillingen "Kongelige portretter i Norge 1814 – 2014" åpner lørdag 24. mai og varer til 28. september.

Caroline Serck-Hanssen

Kunsthistoriker Caroline Serck-Hanssen har satt sammen utstillingen 'Kongelige portretter'.

Foto: Jan Gulliksen / NRK