Mer enn strutteskjørt og luftige sprang

Verdenskjente dansepedagoger samlet seg i Tønsberg for Royal Academy of Dance' andre skandinaviske sommerskole i ballett.

Darren Parish

Pedagogen Darren Parish har undervist verden over. Denne uken lærer han bort klassisk ballett i Tønsberg.

Foto: Kristian Dugstad

– Ballett er en krevende disiplin. Royal Academy of Dance (RAD) står først og fremst for trygg læring. For å klare dette må man også ha gode lærere, sier Karina Lund, RADs ambassadør i Skandinavia.

Det er andre gang hun arrangerte Skandinavisk sommerskole, også i år i Tønsberg. Med tillatelse fra hovedkontoret i London og besøk av verdenskjente pedagoger, inviterte hun unge dansere til en uke med teknikk, koreografi og personlig utvikling.

Karina Lund

RADs ambassadør i Skandinavia, Karina Lund håper på større oppslutning i Norge

Foto: Kristian Dugstad

Fra Kina til Tønsberg

Darren Parish finger

Darren Parish viser elevene hvor de skal se for riktig utførelse av neste trinn.

Foto: Kristian Dugstad

En av pedagogene som underviste i Tønsberg er den prisbelønnede danseren og pedagogen Darren Parish fra Australia. For få uker siden jobbet han med åpningsseremonien til den internasjonale dansekonkurransen i Beijing, nå har han timer med barn fra åtte år i Tønsberg.

– Det er liten forskjell på å jobbe med profesjonelle på 30 år og barn på tre. Det handler om å møte dem på deres eget nivå. Jeg er heldig, for jeg elsker å lære bort, like mye som jeg elsker å danse. Det er en glede å utvikle elevene.

Dans i system

Klassisk dans er mer strutteskjørt og luftige sprang. Ballett er systematisk strukturert med pensum og eksaminering av elever helt fra de er barn. Og som i annen pedagogikk finnes det flere retninger

– RAD ble opprettet i 1920 i England for å bedre kvaliteten og tryggheten på opplæring og dans. Pensumet er basert på det beste av de gamle ballett-tradisjonene, forteller Lund.

RAD har i dag sertifiserte lærere 83 land og er en av de største ballett-organisasjonene i verden.

Små i Norge

– Selv om vi er store i verden er vi små i Skandinavia. Den russiske tradisjonen dominerer men vi jobber for å bli større. RAD tar mer hensyn til kroppens naturlige begrensninger og muligheter og handler om å gi danseglede til alle, sier Lund.

Extend: Art of Dance i Tønsberg er Skandinavias største ballettskole som følger RAD-systemet. Camilla Samuelsen Matre som eier og driver skolen, låner bort lokalene til RADs sommerskole. For henne var det aldri et alternativ å bruke et annet ballett-pensum.

– Jeg ser at det er RAD som gir elevene best trening og læring, men også veldig mye glede.

Camilla Samuelsen

Camilla Samuelsen eier og driver Extend: Art of Dance i Tønsberg. Skandinavias største skole som følger RAD-systemet.

Foto: Kristian Dugstad