Hopp til innhold

Kommuneoverlege: – Ikke se deg blind på gradestokken

Er det greit at barna sover eller leker ute i ti minusgrader eller ikke? Kommuneoverlegen i Tønsberg gir sine beste råd.

Barn i kulde

Kuldegradene har virkelig gjort sitt inntog de siste dagene. Det er helt greit at barn både sover og leker ute, men det passer ikke alle, sier kommuneoverlegen i Tønsberg.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Råd om barn som sover ute i kulda florerer både i media og på sosiale medier for tiden. Helsesøstre har gått ut i lokalavisene og sagt at grensa går ved ti minusgrader, men dette vil gjerne kommuneoverlege Sigmund Skei i Tønsberg nyansere litt.

Ikke bare Johnsrud Sundby som sliter

Kommuneoverlegen mottar nemlig massevis av henvendelser fra foreldre som lurer på hva som er best.

Vi ser stadig topptrente langrennsløpere, og andre vintersportsutøvere, slite med pusten, hoste og astmaproblemer. Men det er ikke bare topptrente folk som sliter, sier Skei.

Sigmund Skei

Sigmund Skei er kommuneoverlege i Tønsberg. Han mener det er flere hensyn å ta enn bare hvor mange kuldegrader som vises på gradestokken.

Foto: Vegard Lilleås / NRK

– Det er ikke bare Martin Johnsrud Sundby som er plaget av luftveiene under aktivitet. Unger som løper opp og ned en akebakke i skikkelig kulde får akkurat de samme problemene med lungene sine som han. Et stort antall barn sliter med luftveisproblematikk, barneastma, følsomme slimhinner. Kjært barn har mange navn, sier kommuneoverlegen.

Skei mener vi ikke kan være firkanta og kun se på gradestokken om man skal la barna være ute eller sove ute.

For noen barn er det best å være inne uansett når det minusgrader, mener Skei. Akkurat her i Vestfold, og generelt ved kysten, kan det blåse kraftig og være fuktig, men bare to minusgrader på gradestokken.

– Det blir litt for kaldt for mange så jeg mener at grensen på ti minusgrader blir kunstig, sier Skei.

Kommuneoverlegens beste tips

Skal barnet ditt sove ute? Sigmund Skei har følgende råd:

  1. Ikke se deg blind på gradestokken. Ta med luftveisproblematikk i beregningen.
  2. Sørg for at barnet ligger skjermet og godt innpakket.
  3. Små barn som knapt kan røre seg bør ha begrenset utetid.
  4. Husk lue og votter, og sjekk med jevne mellomrom at hender, hode, nesetipp, øreflipper og andre kroppsdeler som ikke er dekket er varme. For barn som er i aktivitet er ikke dette et like stort problem.
  5. Kle barnet med ull innerst.
  6. Ha en buff eller et skjerf foran munnen på barnet. Luften barnet puster inn skal ikke være minusgrader.
  7. Tenk deg om to ganger før du sender ut barnet i skikkelig kulde.