Hopp til innhold

– Hold deg hjemme om du mistenker ebolasmitte

De norske kommunene forbereder seg nå på å ta imot ebolapasienter. – Det viktigste er at folk som mistenker at de er ebolasmittet holder seg hjemme, sier kommuneoverlege i Tønsberg, Sigmund Skei.

Ebola i Norge

Helsepersonell som deltok i transporten av den ebolasmittede kvinnen fra Gardermoen til Ullevål sykehus 7. oktober, tar av seg beskyttelsesklærne etter at pasienten er levert på infeksjonsavdelingen.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Kommunene forbereder seg nå på hvordan de skal ta imot eventuelle ebolapasienter.

Helsedirektoratet har kommet med retningslinjer, og flere kommuner har kjøpt inn beskyttelsesutstyr.

– Vi har kjøpt inn munnbind, visir, beskyttelseshansker og støvler. Vi har ikke disse "romdraktene", men vi har tilstrekkelig beskyttelsesutstyr, sier kommuneoverlege i Tønsberg, Sigmund Skei.

– Hold deg hjemme

Det viktigste budskapet fra kommuneoverlegen er at folk som mistenker ebolasmitte må holde seg hjemme og borte fra andre.

Sigmund Skei.

Kommuneoverlege i Tønsberg, Sigmund Skei, sier de er forberedt på å ta imot ebolapasienter.

Foto: Anette D. Stensholt

– Det første og for så vidt eneste symptomet på ebola vi har å forholde oss til er jo feber. Har man vært i Vest-Afrika, eller vært i kontakt med ebolasmittede, må man mistenke ebola om man får feber. Da må man holde seg hjemme og isolert fra andre, og ta kontakt med helsevesenet per telefon, sier Skei.

Smittede skal ikke behandles på sitt lokale sykehus, men på Oslo universitetssykehus.

– Det er de som har kompetanse og fasiliteter til å behandle selve sykdommen. Legevakten er opprustet til å ta imot ebolapasienter, hvis det skulle de skulle komme innom legevakten. Men det skal de ikke gjøre for da kan de smitte andre, sier kommuneoverlegen.

– Ikke sikret håndtering

Ved mistanke om ebola skal man ringe 113, skriver aftenposten.no.

Kommuneoverlege i Holmestrand, Ole Johan Bakke, sier de er forberedt på ebolasmittede, men at beredskapen foreløpig ikke er helt oppe på det nivået Folkehelseinstituttet krever.

– Vi har ikke sikret at smittevernoverlege eller kommuneoverlege er tilgjengelig til enhver tid, slik det kreves. Dette er for eksempel et problem i helger, sier Bakke, som legger til at de færreste kommuner har ressurser til dette.

Holmestrand har gått sammen med Horten og Hof om å kjøpe inn beskyttelsesutstyr.

– VI har laget informasjon som ligger på kommunens hjemmeside og sendt ut informasjon til helsepersonell. Vi har også kjøpt beskyttelsesutstyr til personell som eventuelt skal undersøke ebolasmittede.