Hopp til innhold

Kommunen blir 229 ganger større

Små bykommuner har vokst seg gigantiske i løpet av 60 år.

Laster innhold, vennligst vent..

– De fleste bykommunene i Norge var små. De lå som inneklemte bysentra og hadde ofte en omegnskommune som lå som en smultring rundt, sier fagdirektør hos Fylkesmannen i Vestfold, Petter Lodden.

Sandefjord var en slik kommune. På 1960-tallet hadde byen et areal på fattige 1,84 kvadratkilometer. Kommunen var omringet av Sandar kommune, som hadde et areal på 119 kvadratkilometer. Etter sammenslåingen med Andebu og Stokke som trer i kraft i 2017, vil Sandefjord kommune ha vokst til et areal på 422 kvadratkilometer.

– Et stort problem

Fagdirektør hos Fylkesmannen i Vestfold, Petter Lodden

Fagdirektør hos Fylkesmannen i Vestfold, Petter Lodden, sier små bykommuner var vanlig for 60 år siden.

Foto: Henrik Bøe / NRK

De små bykommunene ble imidlertid et stort problem etter hvert.

– De var inneklemte, manglet utbyggingsareal og fikk en veldig skjev befolkningssammensetning med mange gamle mennesker, sier Lodden.

– De unge hadde ikke noe sted å bygge bolig. Samtidig hadde byene vokst sammen med områdene rundt, og hadde sentrumsfunksjoner for disse områdene.

Sandefjord og Sandar ble slått sammen i 1968, men mange bykommuner forble inneklemt helt fram til slutten på 80-tallet.

I 1988 ble flere av de inneklemte vestfoldbyene slått sammen med områdene rundt. Både Larvik, Tønsberg og Borre (nåværende Horten kommune) ble større kommuner.

Vestfold hadde 26 kommuner på starten av 1960-tallet. I 2020 vil antall kommuner være redusert til 6.

UTVIKLING: Videoen viser hvordan kommunestrukturen i Vestfold har utviklet seg siden 1960-tallet.

– Tjølling hadde fortsatt fungert

Tidligere varaordfører i Tjølling kommune, Per Øystein Andersen, kjempet mot at Tjølling, Hedrum, Stavern, Brunlanes og Larvik skulle slås sammen i 1988. Han mener Tjølling kommune fortsatt kunne ha stått på egne bein i 2016.

– Ja, Tjølling kommune kunne absolutt ha eksistert fortsatt. Stokke kommune er for eksempel veldig sammenlignbar med Tjølling, og det er en velfungerende kommune. Økonomisk kunne Tjølling ha klart seg godt, sier Andersen.

Slik utviklingen er nå, med stadig færre og større kommuner, mener imidlertid Andersen at man kanskje kunne ha gjort hele Vestfold om til én kommune.

– Hvis motivene er å gjøre det robust og se på arealplanlegging og næringslivsutvikling, kunne vi egentlig ha kalt Vestfold for én kommune.

Kraftig vekst

Flere bykommuner i Vestfold har vokst kraftig siden fylket på sitt meste hadde 26 kommuner i starten av 1960-tallet:

  • Larvik kommune blir 137 ganger større når kommunen blir slått sammen med Lardal i 2018.
  • Tønsberg kommune blir 74 ganger større enn den var, når Tønsberg og Re slås sammen (trolig i 2020).
  • Holmestrand kommune blir 684 ganger større når kommunesammenslåingen mellom Holmestrand, Hof og Sande er gjennomført i 2020.
Tidligere varaordfører i Tjølling kommune, Per Øystein Andersen

Tidligere varaordfører i Tjølling kommune, Per Øystein Andersen, tror Tjølling fortsatt kunne ha vært en fungerende kommune.

Foto: Henrik Bøe / NRK