Lørdag måtte Vestfold interkommunale brannvesen to ganger rykke ut til begynnende komfyrbranner.
Beboerne hadde i begge tilfeller glemt mat på komfyren, men det utviklet seg ikke til brann da røykvarsler tilkoblet den kommunale trygghetsalarmen gjorde jobben, forklarer brannmester Harald Nordnes.
Forbrent mat
– Først rykket vi ut til Eik, men der hadde naboer kommet til og reddet situasjon da de hørte røykvarsleren ule. Beboer hadde helt glemt at hun egentlig var i ferd med å lage grøt, sier Nordnes.
Naboene fikk tatt kjelen av plata og kjølt den ned i vasken.
– Det var mye røyk i leiligheten, men vi fikk lufta ut, sier Nordnes.
Den andre utrykningen var til Slagen. Også der ble røykmelderen utløst av forbrent mat.
– Det gikk bra. Beboer skjønte alvoret og begynte på nytt med matretten, men lovet oss å bli ved komfyren. Det er et lurt valg og anbefales for alle, sier brannmesteren.
Mange komfyrbranner
Komfyrbranner utgjør en stor andel av utrykningene til brannvesenet.
Brannvesenene i Norge rykket i fjor ut til 3 138 branner i private hjem. 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk, skriver DSB i sin rapport.
I 2016 omkom 40 personer i brann i Norge. Av disse var det 23 menn og 17 kvinner.