Hopp til innhold

Komfyrvakt kan redde hjemmet ditt

43 prosent av brannvesenets utrykninger i 2016 skyldtes komfyrbranner. Lørdag rykket brannvesenet ut to ganger på grunn av forbrent mat.

Komfyrbrann

KOMFYRBRANN: Mange branner starter på kjøkkenet når mat glemmes på komfyren. (Illustrasjonsbilde)

Foto: DSB

Lørdag måtte Vestfold interkommunale brannvesen to ganger rykke ut til begynnende komfyrbranner.

Beboerne hadde i begge tilfeller glemt mat på komfyren, men det utviklet seg ikke til brann da røykvarsler tilkoblet den kommunale trygghetsalarmen gjorde jobben, forklarer brannmester Harald Nordnes.

Forbrent mat

– Først rykket vi ut til Eik, men der hadde naboer kommet til og reddet situasjon da de hørte røykvarsleren ule. Beboer hadde helt glemt at hun egentlig var i ferd med å lage grøt, sier Nordnes.

Kjele etter komfyrbrann

BRENT MAT: Naboer fikk hindret brann ved å putte kjelen under rennende vann i vasken.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen
Komfyrvakt

KOMFYRVAKT: En komfyrvakt varsler og bryter strømmen om det oppstår fare for brann i gryter og stekepanner

Foto: Philip Hofgaard / NRK

Naboene fikk tatt kjelen av plata og kjølt den ned i vasken.

– Det var mye røyk i leiligheten, men vi fikk lufta ut, sier Nordnes.

Den andre utrykningen var til Slagen. Også der ble røykmelderen utløst av forbrent mat.

– Det gikk bra. Beboer skjønte alvoret og begynte på nytt med matretten, men lovet oss å bli ved komfyren. Det er et lurt valg og anbefales for alle, sier brannmesteren.

Mange komfyrbranner

Komfyrbranner utgjør en stor andel av utrykningene til brannvesenet.

Brannvesenene i Norge rykket i fjor ut til 3 138 branner i private hjem. 1 344 av disse var branner eller branntilløp på komfyren, opplyser Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.

Én enkel komfyrvakt kan løse problemet og redde hjemmet ditt fra å gå opp i røyk, skriver DSB i sin rapport.

I 2016 omkom 40 personer i brann i Norge. Av disse var det 23 menn og 17 kvinner.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark