Knotten: – Blir ikke nervøs

I VM i Bergen møter Iver Knotten (18) ryttere som er fire år eldre enn ham selv, men han tror likevel på en topp 10-plassering.

Iver Knotten rekord bispeveien

NORGESREKORD: I august slo Iver Knotten Reidar Borgersens temporekord på Bispeveienen i Re. Knotten syklet 30 km på 35.22, noe som er norgesrekord på strekningen. Gjennomsnittsfarten var nesten 51 kilometer i timen.

Foto: Svein Omdahl

– I dag har jeg god tid. Jeg har en hviledag.

Når NRK snakker med Knotten tidligere denne uka er han på siste innspurt i oppladningen til VM. Stort sett går det i intervalløkter og hvile for å spisse formen inn mot mandag, når han skal sykle tempo i U23-klassen under VM i Bergen.

I fjorårets VM i Doha stilte han i juniorklassen. I tempoen kom han på 6. plass, men i fellesstarten fikk han heteslag og lå på den glohete asfalten i halvsvime.

Nå er han ikke lenger junior og nivåforskjellen fra junior til U23-klassen er stor.

– Jeg er jo bare 18 år og konkurrerer med folk som er 22 år, noe som ikke akkurat gir meg en fordel, men til syvende og sist skal vi begge bare sykle så fort vi kan uansett om du er 18 eller 22. Men løypa passer meg bra. Den er forholdsvis kupert, noe jeg liker.

Iver Knotten

Iver Knotten er fra Bjune i Re.

Foto: Svein Omdahl

Førstereisgutt

Dette er Knottens første år som syklist på seniornivå, i kontinentallaget Joker Icopal. Men sesongen har vært preget av sykdom. Oppturen kom derimot i august da han tok norgesrekord på tempo langs Bispeveiene i Re. Han raste gjennom 30 kilometer på tiden 35.22 og slo Reidar Borgersens rekord med 40 sekunder. Nå er han i form igjen og vil vise hva han kan.

Jeg har sagt at en plasseringen blant de 10–15 beste ikke er utenkelig.

– Kjenner du på presset?

– Nei, det fortsatt bare en vanlig tempo og jeg drar over for å kjøre så fort jeg kan, bare. I år slipper vi jo også varmen, det er vel nesten sånn at det blir for kaldt, sier Knotten.

– Ikke favoritt

En av sportsdirektørene på Joker Icopal, Svein Erik Vold, skryter av Knottens potensial som syklist, men at han naturligvis har mye å lære.

– Han har trent skikkelig bra i det siste, men i dette feltet er han en skikkelig underdog. Jeg tror det er mer realistisk å si at vi drømmer om topp 15, sier Vold.