NRK Meny
Normal

Ser ikke om hjulbrønnen ble sjekket

Politiet i Vestfold har gått gjennom videomaterialet fra Torp og kan foreløpig ikke svare på om noen sjekket KLM-flyets hjulbrønn.

Sandefjord lufthavn Torp.

Politiet har sett på flyplassens videoovervåkingsbilder.

Foto: Hans Christian Eide / NRK

Politiet tok beslag i videomateriale fra Sandefjord lufthavn Torp etter at en 17 år gammel gutt tok seg inn på flyplassen og deretter inn i hjulbrønnen på et KLM-fly.

Les også:

17. åringen ble funnet død ved flyets ankomst til Schiphol i Amsterdam torsdag 5. juni. Spørsmålet i ettertid har vært hvordan han kom seg inn på flyplassens område og inn i hjulbrønnen.

Nå mener imidlertid politiet å vite hvordan han kom seg inn til flyet.

Dette viser bildene

KLM-flyet avdøde ble funnet på, landet på Torp klokken 22.55 onsdag forrige uke og lettet igjen klokken 06.15 torsdag morgen.

Det aktuelle flyet sto i første rekke av fly på oppstilling for utenlandsfly på Torp den natten.

Lederen for kriminalseksjonen ved Sandefjord politistasjon, Merete Torp Nilsen, opplyser at bilder fra overvåkingskameraer viser en person som kommer inn mot plassen der flyet stod parkert.

– Personen er alene og beveger seg langs terminalbygningen og frem til flyet. Deretter går personen videre inn under flyet. Dette skjer rundt klokken 03.13 natt til torsdag, opplyser politiet ved Vestfold politidistrikt i en pressemelding onsdag ettermiddag.

I perioden frem til flyet takses ut ved 06.15-tiden er det ingen nye bevegelser ved flyet, med unntak av ansatte rett forut for avgang.

– Vi mener det er avdøde som har gjort disse bevegelsene, selv om det ikke er så klare foto at vi kan se eksakt at det er han, sier Torp Nilsen til NRK.no.

– Viser videobildene at ansatte sjekker hjulbrønnen på flyet?

– Vi klarer ikke å se i så stor detalj hva de sjekker, men det er åpenbart ansatte som er rundt på sine runder knyttet til flyet. Hva de gjør, vet ikke vi.

Talsperson Jooft Ruempol ved KLM i Nederland sa til NRK.no fredag forrige uke at deres rutine er at alle fly sjekkes før de tar av.

– Ble det gjort i dette tilfellet?

– Vår rutine er at alle fly sjekkes for avgang, mer kan jeg ikke si nå. Det må etterforskningen gi svar på, sa han.

Skal ha vært alene

Politiet har ingen bilder som viser hvordan gutten kom seg innenfor sperringene, men de mener å ha funnet stedet hvor han kan ha klatret over gjerdet.

– Vi antar at personen har klatret over gjerdet på vestsiden, tett ved terminalbygget. Dette fanges ikke opp av videoovervåkningen, men spor på stedet gjør at politiet mener det er her han har klatret over, sier Torp Nilsen.

Politiet i Nederland antar at 17-åringen døde som følge av oksygenmangel, og at det trolig ikke ligger noe kriminelt bak.

– Det er ingen informasjon som tilsier at avdøde har vært sammen med andre, sier Torp Nilsen.

Politiet avslutter saken knyttet til guttens bevegelser på Torp, men vil være tilgjengelig for Luftfartstilsynet.

Les også:

Har bedret sikkerheten allerede

Gisle Skansen

Gisle Skansen avventer nå Luftfartstilsynets rapport. (arkivbilde)

Foto: Ola Walberg / NRK

Lufthavnsjef på Torp, Gisle Skansen, er ikke overrasket over at gutten har klart å komme seg over gjerdet.

– Det er ikke umulig, sier han og opplyser at de har videoovervåking og fysisk bevoktning på flyplassen.

– Av ulike årsaker har ikke dette blitt oppdaget. Vi ser også at gutten ikke ble oppdaget under flysjekk av det flygende personellet, sier Skansen.

Han kan fortelle at de fortsatt gjør undersøkelser i forbindelse med saken og at de foreløpig ikke har kommet frem til en konklusjon.

– Det har heller ikke KLM eller Luftfartstilsynet. Tilsynets rapport kommer trolig fredag. Etter dette har vi våre egne vurderinger og til sist har vi KLMs vurderinger. Så skal vi trekke konklusjonen for hvordan vi kan unngå at slik kan skje igjen, sier Skansen.

Han forteller videre at de allerede har utvidet vaktholdet etter hendelsen, men ønsker ikke å komme med detaljer rundt dette.

– Vi har blant annet full flombelysning også nattetid nå. Vi sluttet med dette av hensyn til miljøet for flere år siden, men har nå satt det i gang igjen av hensyn til sikkerheten.