NRK Meny
Normal

Klart signal til ungdomsmiljøet

To 17-år gamle gutter dømt til fengsel for voldtektsforsøk. – Viktig at foreldre snakker med gutter om hvilken situasjon de kan komme i, sier jentas advokat.

Rita Aase

SKILLER SEG UT: Ifølge Rita Aase, som var jentas advokat, skiller dommen mot de to guttene seg ut. Hun mener det er viktig at foreldre snakker med guttene sine om konsekvensene slike handlinger kan få.

Foto: NRK

To 17 år gamle gutter ble i Tønsberg tingrett i dag dømt til 45 dagers fengsel samt 420 timers samfunnsstraff for voldtektsforsøk på en sovende jente. Guttene må også ut med 140 000 kroner i erstatning til fornærmede i saken.

I dommen står det at dette er et klart signal til ungdomsmiljøet om alvoret i tiltaltes handlinger.

Det var på en fest i Vestfold i fjor at de to guttene forsøkte å voldta en sovende jente. Den ene filmet at den andre forsøkte å stikke en gjenstand inn i jentas skjede. Guttene hadde også videoer der jenta var naken og tydelig beruset. Disse sendte de til flere klassekamerater

Jentas advokat Rita Aase sier at det er en dom som skiller seg ut, men hun tror ikke denne type hendelser er uvanlig.

– Det skjer nok mye slike ting som aldri kommer for domstolen fordi mange ikke orker å anmelde det. Det som er spesielt med denne saken er at det er filmet så man har så klare bevis på det som skjedde, sier hun.

– Snakk med guttene

Aase mener det er viktig at foreldre snakker med ungene sine om dette temaet.

– En handling som kan virke morsom der og da kan få kjempestore konsekvenser slik det har fått for disse guttene her, sier hun.

Hun mener det er viktig å snakke med jenter om at de må passe seg, men:

– Det er like viktig at foreldre snakker med gutter om hvilken situasjon de kan komme i hvis de mister kontrollen når de drikker. De stilles til ansvar selv om de har drukket.

Sluttet på skolen

Ifølge advokaten er jenta nå glad for å ha blitt hørt i retten.

– Hun er selvfølgelig fornøyd med at de ble domfelt i tråd med det de ble tiltalt for. Det var slik hun opplevde at overgrepet var. Hun synes det er viktig at de stilles til ansvar for det de har gjort.

Aase forteller at overgrepsforsøkene har fått store konsekvenser for jenta. Hun valgte etter noen måneder å slutte på skolen og har i etterkant flyttet til en annen kant av landet.

– Det var jo ikke bare det som skjedde den kvelden og natta. Det handlet også om at denne filmen ble spredd i miljøet. Hun følte seg nærmest frosset ut av gjengen og at det var hun som hadde gjort noe galt, sier Aase.