Kjenner du noen på denne lista?

Dokumentarist trenger hjelp for å finne ut mer om en 100 år gammel ulykke.

Mannskap Imo Sandefjord

MANNSKAP: Flere i mannskapet på Imo omkom i eksplosjonen. I tillegg døde losen som var om bord.

Rundt 2000 personer omkom og 9000 ble skadet da det norske lasteskipet Imo fra Sandefjord kolliderte med et fransk lasteskip i den canadiske byen Halifax den 6. desember 1917.

Kollisjonen fikk dramatiske følger fordi det franske skipet var fullastet med sprengstoff og ammunisjon, forklarer Kjetil Saugestad, som jobber med radiodokumentarer i NRK.

– Konsekvensene av sammenstøtet ble spektakulære. Plutselig kommer det et smell av helt episke dimensjoner.

Imo Halifax

TSUNAMI: Eksplosjonen førte til en tsunami som kastet det norske skipet Imo opp på en sandbanke.

– Dette er tidenes største, ufrivillige menneskeskapte eksplosjon. Hele indre havn i Halifax ble blåst over ende, fortsetter Saugestad.

Han jobber nå med en radiodokumentar som kommer i forbindelse med 100-årsdagen for eksplosjonen, og ønsker å komme i kontakt med personer som kan ha informasjon om hendelsen.

– Om noen har en bestefar, eller vet om noen som var sjømenn om bord på Imo eller Hovland, ønsker vi kontakt. Vi prøver å spore opp bilder, anekdoter og kunnskap, forklarer dokumentaristen.

Skipet Hovland, som hadde hjemmehavn i Larvik, lå i tørrdokk i Halifax da ulykken skjedde. Fem personer i besetningen omkom.

Kjetil Saugestad

ØNSKER TIPS: Kjetil Saugestad sier alle som har relevant informasjon om ulykken i Halifax kan sende en e-post til radiodok@nrk.no

Foto: Anette Stensholt / NRK

– Vanvittig hendelse

Saugestad forteller at han allerede har vært i kontakt med noen etterkommere etter personer som opplevde ulykken. Én har også vært med til Canada.

Grunnen til at han fortsatt ønsker kontakt med flere, er fordi han vil fortelle hele historien om den norske siden av katastrofen.

– Det er en vanvittig hendelse, som på en måte drukner i alt som skjer i første verdenskrig. På denne tiden skjer det så mye forferdelig at livet på en måte går videre.