NRK Meny
Normal

Kaupang var først

- Kaupang var Norges første by!

Det er funnet mer enn 10 000 gjenstander fra vikingtida på Kaupang.
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Det var verken Trondheim eller Oslo som var Norges første by, men vikingbyen Kaupang ved Larvik. Det mener forskere ved Universitetet i Oslo.

Torsdag lanserer Institutt for arkeologi, konservering og historiske studier ved Universitetet i Oslo boken om Kaupang, som argumenterer for at Kaupang var Norges første by. Den ble grunnlagt rundt år 800, og forlatt 150 år senere.

200 år tidligere

Utgravningene av vikingbyen Kaupang ble avsluttet i 2003, og nå begynner de vitenskapelige resultatene å komme. Først ut er boka Kaupang in Skiringssal som gir et helt nytt bilde av det som før er omtalt som en handelsplass.

I boka argumenteres det for at Kaupang var Norges første by, grunnlagt cirka 200 år før Trondheim og Oslo. Kaupang hadde ifølge bokens redaktør, professor Dagfinn Skre, mange av de samme kjennetegnene som de tre andre skandinaviske byene på denne tiden, Birka, Hedeby og Ribe.

Tomter med bolighus

Som de tre andre byene hadde også Kaupang en bygrunn inndelt i faste tomter, hver med et bolighus på. Utgravningene viser at Kaupang kan ha hatt 90-100 slike tomter, og mellom 400 og 800 fastboende innbyggere. Næringsgrunnlaget var handel og håndverk.

Kaupang ble grunnlagt i maktsentrumet Skiringssal, som i et par generasjoner hadde vært styrt av Ynglingene, kongeslekten som ifølge Snorre de norske kongene fra Harald Hårfagre og fremover også tilhørte. (©NTB)