NRK Meny
Normal

Kastet ordføreren og tapte valget

Høyrevinden som blåste over landet hjalp ikke Høyre i Larvik. Først vraket de sin egen ordfører og nå overtar Arbeiderpartiet overførerklubba.

Øyvind Riise Jenssen

Mange velgere snudde ryggen til Høyre da partiet vraket sin egen ordfører i nominasjonsprosessen.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Høyre har hatt en solid fremgang i Norge og gikk fram 8,8 prosentpoeng siden forrige kommune- og fylkestingsvalg, men i Larvik gikk partiet tilbake 5,7 prosentpoeng og mistet tre av de ni mandatene de fikk ved forrige valg..

Intern uro etter bråket rundt nominasjonsprosessen er trolig årsaken.

– Kuppet nominasjonsmøtet

På nominasjonsmøtet i februar foreslo Unge Høyre Birgitte Gulla Løken som ny ordførerkandidat. Ved hjelp av stemmene fra åtte nyinnmeldte polakker vant hun avstemningen. Ordfører Øyvind Rise Jensens støttespillere kalte det et kupp og forlangte et nytt nominasjonsmøte.

– En velregissert og godt planlagt aksjon, sa Riise Jensen som måtte innse at hans tid som ordfører var over etter 12 år.

Kort tid senere trakk fem personer seg fra nominasjonslista, men uroen og de interne stridighetene fortsatte. Få dager før valget annonserte Øyvind Riise Jensen på Facebook at han ikke ville stemme på eget parti ved valget.

– Dette handler mye om tillit til personer på Høyres liste, og det er litt for mange på Larvik Høyres liste jeg ikke har tillit til, sa Riise Jensen til NRK.no på valgnatta.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Birgitte Gulla Løken

Birgitte Gulla Løken ble valgt til Høyres ordførerkandidat, men mistet velgere til Arbeiderpartiet.

Foto: Per Foss / NRK

– Tar min del av ansvaret

Birgitte Gulla Løken som gikk seirende ut av nominasjonsprosessen innrømmer at konfliktene har kostet partiet dyrt.

– Det har vært indre uro i Larvik Høyre i flere år og det straffes vi for nå, sier Gulla Løken.

– Hvor mye ansvar tar du for det som har skjedd?

– Jeg er øverst på lista og tar min del av ansvaret, men det jeg synes er viktig nå er å rette blikket framover og samle troppene. Nå må vi jobbe sammen for å gjenreise tillitten hos velgerne, sier Gulla Løken.

Hun er ikke overrasket over at de mistet velgere, men hadde håpet på et annet resultat.

– Med Venstre kunne det fortsatt vært et borgerlig flertall i Larvik, men de har jo valgt å gå til sosialistene denne gangen, sier hun.

Arbeiderpartiet overtar

Rune Høiseth

Rune Høiseth blir ny ordfører i Larvik med støtte fra Venstre.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Fremskrittspartiet mistet 6 prosentpoeng på landsbasis, men tapte kun 0,6 prosentpoeng i oppslutning i Larvik og beholder sine åtte mandater.

Den store valgvinneren ble likevel Arbeiderpartiet som gikk fram 15, 6 prosentpoeng og endte på solide 38,5 prosent i oppslutning og fikk 14 av 35 mandater.

– Det er overveldene å få så mye tillit, sier Arbeiderpartiets ordførerkandidat i Larvik, Rune Høiseth, som også fikk 1458 personstemmer.

Høiseth tror han nå blir den nye ordføreren.

– Det er for tidlig å fordele verv, men mye tyder på det, sier Høiseth som tidligere har vært ordfører i Lardal.

Han lover at velgerne vil merke at styret i byen går fra blått til rødgrønt.

Venstre på vippen

Hallstein Bast

Hallstein Bast mener Venstre i Larvik er i en drømmesituasjon som kan velge mellom Høyre og Arbeiderpartiet.

Foto: Henrik Bøe / NRK

Arbeiderpartiet fikk sammen med SV og Senterpartiet 16 mandater i kommunestyret. Det samme har Høyre, Fremskrittspartiet og Kristelig folkeparti. Venstre med sine tre mandater blir dermed avgjørende for hvem som får ordføreren.

– Det er en drømmesituasjon for Venstre, men det viktigste for oss er at vi har fått et nytt styre i Larvik. Vi har behov for forandring, sier Venstres Hallstein Bast som torsdag møter Arbeiderpartiet ved forhandlingsbordet.

– Vårt utgangspunkt er sentrum og vi skulle gjerne hatt med både Høyre og Arbeiderpartiet. Det vi ikke vil, er å samarbeide med Frp og da blir det Arbeiderpartiet, sier Bast.