NRK Meny
Normal

Kast fettet riktig – unngå rottefest i rørene

Fett er snacks for rottene. Kvitter du deg med fettet på feil måte inviterer du de forhatte firbeinte til en skikkelig julemiddag.

Tett avløpsrør

Lego, q-tips og fett. Folk kaste mye rart i både vasken og toalettet. I artikkelen får du tipsene som holder rottene unna.

Foto: Fettvett.no

Ribbe, pinnekjøtt og julebakst med smult og delfiafett er, ja, fullt av fett – og vi elsker det. Men det gjør også rottene.

Rotte i avløpsrør

Rottene stortrives i avløpsnettet og fråtser i fett, spesielt nå i jula.

Foto: Fettvett.no

Stekepanner, langpanner, gryter og tallerkener fulle av matfett bør ikke vaskes med varmt vann og såpe. Det tetter nemlig avløpsrørene dine – og kommunens.

Larvik kommune oppfordringer på sin hjemmeside innbyggerne til å ikke kaste fett i vasken eller i toalettet, for det er det samme rørene som frakter videre avløp fra både vasker og toaletter.

Varmt fett vil nemlig stivne igjen når det kommer lenger ut i rørene og blir kaldt.

Skraper fett fra stekepanne

La fettet i stekepanna stivne før du fjerner det med enten en stekespade eller tørkepapir og legger det i matavfallet.

Foto: Fettvett.no

Ifølge nettstedet fettvett.no lever rotter i avløpsnettet utelukkende av fett- og matrester som kastes i avløpet.

Ingen mat – ingen rotter, sier dem.

Slik kvitter du deg med fettet på riktig måte

 1. Ha alltid som regel at du skal tørke ut fettrester med papir fra stekepannen etter at du har brukt den. Tørkepapiret med fett kaster du i posen for matavfall (eller restavfall).
 2. Fett fra juleribbe, pinnekjøtt, smultgryte og så videre lar du stå til det er avkjølt og stivnet. Så kan du skrape det ut og kaste det sammen med øvrig matavfall.
 3. Fett som ikke stivner samler du i tett emballasje (melkekartong f.eks.) og
  Hell flytende fett i tett emballasje

  Fett som ikke stivner, som matoljer og frityroljer, kan leveres til din lokale gjenvinningsstasjon. Hell fettet over i en tett emballasje.

  Foto: Fettvett.no
  leverer på gjenbruksstasjonen/ avfallsanlegget (alle skal ta imot dette).
 4. Baking av julekaker som smultringer, fattigmann og rosettbakkels, kan gi deg en stor rest med matfett i kjelen. Dette fettet stivner når det blir kaldt, og dette fettet er helt utmerket til å lage meiseboller til fuglene.
 5. Rester fra supper og gryter som helles i avløpet, er deilig mat for kloakkrottene, i tillegg til at matrestene kan inneholde mye fett som fester seg på rørveggene. Hell flytende matrester over i en tom melkekartong, teip igjen toppen og kast den i restavfallet. Du kan også putte kartongen i fryseren i et døgn, slik at matrestene stivner før du kaster den i avfallet.
 6. Mange heller ut oljen fra glass/bokser med fetaost og oliven i vasken. Men denne oljen er kjempegod å bruke i for eksempel salater, sauser og på poteter. Hell oljen over maten og kast den tomme emballasjen i restavfall.

Kilde: Fettvett.no