NRK Meny
Normal

Kasirye kan bli utestengt i fire år

Den norske vektløfteren Ruth Kasirye (33) kan bli utestengt i fire år for doping.

Ruth Kasirye

PRESSEKONFERANSE: Ruth Kasirye sa på en pressekonferanse tidligere i april at hun tar det hele og fulle ansvaret for at meldonium havnet i kroppen hennes.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Påtalenemnden i Antidoping Norge sendte mandag begjæring om påtale til NIFs domsutvalg. Kasirye testet positivt for det forbudte stoffet meldonium i januar.

Meldonium ble satt på WADAs dopingliste fra 1. januar 2016 etter å ha stått på overvåkningslisten.

Påtalenemnden har lagt ned følgende påstand:

«Ruth Kasirye dømmes til tap av retten til å delta i konkurranser og organisert trening, samt retten til å ha valgte og oppnevnte tillitsverv for et tidsrom av 4 – fire - år med virkning fra 05.04.2016», heter det i en pressemelding fra Antidoping Norge mandag.

Nå skal saken opp i Norges Idrettsforbunds domsutvalg.

Malaria

På en pressekonferanse tidligere denne måneden sa Kasirye at hun hadde fått i seg meldonium gjennom medisinsk behandling av malaria i hjemlandet Uganda i desember.

Mandag sier hun til NRK at hun ikke ønsker å kommentere saken før hun har lest begjæringen.

Tvil

Verdens Antidopingbyrå (WADA) opplyste nylig at det hersker tvil rundt hvor lang tid det tar før meldonium er ute av kroppen. Utøvere som ikke har benyttet stoffet etter at det havnet på dopinglista 1. januar, kan dermed likevel ha avlagt positiv prøve på nyåret.

Med dette som bakteppe åpnet WADA for at utøvere kunne gå fri til tross for å ha avlagt positiv prøve. Påtalenemnda har vurdert dette opp mot Kasirye-saken. WADAs melding innebærer at resultathåndteringen for prøver avlagt i januar og februar kan stilles i bero dersom utøver inntok meldonium før 1. januar 2016. Etter påtalenemndas oppfatning er dette ikke tilfelle for Ruth Kasirye, og påtalebegjæringen er derfor oversendt domsutvalget, skriver nemnda.