Kan tape millioner på skolebranner

Tre kommuner risikerer å tape til sammen 50 millioner kroner etter skolebranner.

Åsgården skole i brann

Åsgården skole i Horten ble totalskadd i brann i april i år.

Foto: Henrik Bøe

Kommunene er i konflikt med forsikringsselskapet KLP, som mener skolene var for dårlig sikret mot brann.

Tårnåsen skole i Oppegård kommune brant ned i mars. I april skjedde det samme med Åsgården skole i Horten, og i juni med Ballangen skole i Ballangen.

I utgangspunktet skulle kommunene til sammen fått rundt 150 millioner kroner i erstatning fra forsikringsselskapet KLP. Men de mener brannsikkerheten i alle tre tilfellene ikke var god nok.

– Vi har gjort spesielt oppmerksom på at skolene er nødt til å sikre seg. Gjør de ikke det, så får det en økonomisk konsekvens, sier kommunikasjonsdirektør i KLP, Ole Jacob Frich til NRK.no.

Uenige i summen

Rådmann Harald Toft i Oppegård mener de hadde sikret seg forsvarlig.

– De vurderingene som er foretatt medfører ikke riktighet. Bygget var i forskriftsmessig stand, hevder han.

Også Svenn Ole Wiik i Ballangen, som synes summen er alt for høy, og Ragnar Sundklakk i Horten er uenige i KLPs vurderinger. Ingen av sakene er avgjort ennå.

Horten og Ballangen kommuner risikerer at erstatningen blir halvert, mens Oppegård risikerer at den blir kuttet med 25 prosent.

– I to av brannene dreier det seg om at man ikke har sikret søplecontainere. De har blitt satt inntil en vegg og blitt påtent, og det er et brudd på sikkerhetsforskriftene, sier Frich.

Den siste brannen dreier seg om dårlig brannsikring mellom ulike seksjoner i skolen, og dermed fikk brannen et mye større omfang enn det den skulle ha fått ifølge KLP.