NRK Meny
Normal

Kan slippe vannskuterbøter

I år får du bot hvis du kjører i Tjøme-skjærgården med vannskuter, men det kan hende du får igjen pengene.

Vrengen

FORBUDET OPPHEVET: Tjøme Frp nekter å godta vannskuterforbudet på Tjøme, og ber om en lovlighetskontroll av vedtaket.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

Vannskuterkjøring i Tjøme-skjærgården er forbudt i sommer. Forbudet er unntatt for hovedled og bileder, men også her ønsker politikerne å forby vannskuterkjøring.

Tjøme FrP nekter derimot å godta forbudet fordi de mener det er ugyldig, og ber om en lovlighetskontroll av vedtaket som ble gjort i juni.

Vinner de frem, kan vannskuterførerne som har fått bot for ulovlig kjøring, få pengene tilbake igjen.

Arild Einang

PÅ KANTEN: – Reguleringen er så ulovlig og så på kanten, at jeg tror at det er fritt å kjøre vannskuter på Tjøme i sommer, sier Einang.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Vedtaket har blitt gjort på feil grunnlag i lovverket. Dessuten er det gjort altfor fort, det har ikke vært ordentlig ute til høring, høringen er ikke behandlet og dette er banket igjennom på nærmest en nesten desperat måte for å forby vannskuter denne sommeren, sier gruppeleder på Tjøme FrP, Arild Einang.

Politiet bekrefter at bøtene kan bli opphevet

– Status så langt er at det har blitt etablert to anmeldelser i helga på bruk av vannskuter i nasjonalparken, sier Espen Åstorp, politibetjent i Sør Øst politidistrikt.

Men dersom vedtaket blir opphevet, blir bøtene opphevet. Det bekrefter politiet i Vestfold.

Ole Bjørn Sakrisvold

BOT: Sakrisvold bekrefter at dersom vedtaket blir opphevet, blir bøtene opphevet.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

– Hvis noen blir bøtelagt på et grunnlag som viser seg å ikke være riktig, da må vi kunne sende det til statsadvokaten for opphevelse av ilagte forelegg, sier Ole Bjørn Sakrisvold, politiinspektør og leder for politijuristene i Tønsberg og Sandefjord.

– Da vil de slippe å betale boten sin?

– Da vil de slippe å betale boten sin, men så lenge dette faktisk er et lovlig fattet vedtak og det står seg, så må de betale boten sin, sier Sakrisvold.

Forstår at det kan være forvirrende

Samtidig som gruppelederen i FrP Tjøme sier at vedtaket er ulovlig, sier resten av kommunestyret på Tjøme at det er et lovlig fattet vedtak og at det er skrevet inn i Lovdata.

Når Frp Tjøme hevder at det er fritt fram for å kjøre, kan Einang forstå at det kan bli vanskelig for folk.

– Ja, det skjønner jeg veldig godt. Det er jo politikere som gjør det vanskelig for folk. Men hvorfor skal vi i all verden gjøre det så vanskelig? Jeg mener at folk skal få gjøre som de

Karl Erik Grimstad

POSITIV: Førstekandidat for Vestfold Venstre Karl Erik Grimstad er positiv til en lovlighetskontroll.

Foto: Philip Hofgaard / NRK

vil. Det å kjøre vannskuter, snøskuter og motorsykkel er jo gøy. Vi er en turistkommune og her må folk få lov til å ha det gøy de fire ukene de er her om sommeren, sier Einang.

Frykter ikke opphevelse

Førstekandidat for Vestfold Venstre, Karl Erik Grimstad, frykter ikke at vedtaket skal bli opphevet.

– Det er ikke noe frykte, det er egentlig bare noe å se frem til. En lovlighetskontroll vil bare gjøre dette vedtaket enda sterkere til syvende og sist, forteller Grimstad.

Vannskuter i Saltstraumen

IKKE LOV: Til tross for regjeringens opphevelse av vannskuterforskriften, er det i dag ikke lov å kjøre vannskuter utenfor Tjøme denne sommeren.

Foto: Leserbilde