Hopp til innhold

NRK-reporter må bo én uke på en øde øy

NRK-journalist Jan Gulliksen skal overleve på en øde øy i én uke uten å ha med seg noe annet å leve av enn ferskvann på flasker.

Jan Gulliksen på øytur

Jan har fått mange tips om hva som er spiselig. Her forsøker han rota på en Gåsemure, det falt ikke umiddelbart i smak.

Foto: Arne Marthinsen / NRK

Det er lett å slenge med leppa på kalde, mørke vintermorgener, når sommeren bare er et løfte om noe godt som kommer. Men det gjorde NRKs journalist Jan Gulliksen på et morgenmøte i februar. Kort fortalt lanserte han ideen om å bo på ei øy i Oslofjorden ei uke, og leve av maten han fant der.

– En glimrende idé, sa sjefen. Dermed er en impulsiv strøtanke i ferd med å bli en tøff virkelighet.

Les også:

Med seg i tillegg til ferskvann, har han telt, fiskestang og primus, samt kjele og stekepanne.

Du kan se Jans egne videoer på NRK Vestfolds facebookside.

– Beste fisken jeg har smakt

Mandag morgen tok Jan med seg overlevelsesutstyret sitt om bord i båten som skal ta ham til øya som skal være hans hjem denne uken. Han har brukt helgen på å lese seg opp på hva som finnes av mat der ute mellom svaberg og kratt, og nede i sjøen blant tang og tare.

Det tok noen timer, men så satt den første ørreten på kroken og godt var det.

Jan på øya

Jan fikk endelig fisk. En liten ørret beit på kroken og havnet raskt i stekepanna til Jan.

Foto: Jan Gulliksen / NRK

– Jeg var blitt grådig sulten, så det var en lettelse. Og jeg tror det er den beste fisken jeg har spist noensinne, sier Jan fra øya.

Det første måltidet ble altså stekt ørret, uten tilbehør. For så sulten var Jan at det ikke var tid til å finne noe som kunne fungert som det lille grønne til fisken.

Jan på øya

Det er masse nyper på øya, men de er ikke modne ennå. Men Jan har likevel tenkt å gjøre et forsøk på nypesuppe.

Foto: Arne Marthinsen / NRK

I løpet av uka har Jan tenkt å prøve dampede strandsnegler, strandkrabber står også på menyen. I tillegg har han fått tips om at det finnes stillehavsøsters utenfor øya, så han planlegger å ta seg en dukkert også, og se om han kan få hendene på noen av disse.

Fikk råd av overlevelsesekspert

Jans telt

Det er meldt litt varierende vær denne uka, så Jan er glad for å ha tak over hodet.

Foto: Arne Marthinsen / NRK

Per Ulrich Kristianen har skrevet boka «Friluftsliv året rundt – Håndbok med praktiske tips og råd». Han mener Jan burde ha overflod av overflod av matmuligheter på denne tiden av året.

– Han kan fiske fisk, og lage en stuing av brennesle og løvetann, for det er godt med litt grønt til. Også kan han koke te av furunåler eller einer. Einerbærene kan også brukes som krydder, tipser overlevelseseksperten.

Men han advarer også. For selen i Oslofjorden har mye parasitter, det samme har sjøfuglene, ifølge Kristiansen. Så maten må varmes opp til minst 60 grader for å være trygg. Sushi av fisk fra Oslofjorden er altså ikke å anbefale.

– Ikke spis noe som gjør deg syk. Tilbered maten sånn at du holder deg frisk, er rådet fra Kristiansen.

Jan Gulliksen skal bo på ei øy i skjærgården en uke. Her fra dag 1.

– Fisk blir nok den viktigste kilden til næring, sier Jan Gulliksen som skal bo på en øy i skjærgården denne uka.

Jan tar bilder under hele oppholdet og deler bildene på Instagram med emneknaggen #nrkøya. Det må gjerne du gjøre også. Se bildene i galleriet vårt under.

Laster innhold, vennligst vent..

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark