Hopp til innhold

Drapssiktet mann risikerer tilbakebetaling av erstatning

Mannen som er siktet i Kristin-saken risikerer å måtte tilbakebetale erstatningen han fikk etter frifinnelsen i 2002. Det har trolig ikke skjedd før.

Kristin Juel Johannessen

SJOKKERTE LANDET: En halvtime før midnatt 5. august 1999, ble Kristin Juel Johannessen (12) funnet drept ved Mørk gård i Hedrum i Larvik.

Foto: PRIVAT / NTB scanpix

Fredag ettermiddag ble 38-åringen som er siktet for drapet på Kristin Juel Johannessen varetektsfengslet i fire uker. I disse ukene har han besøks-, brev- og medieforbud.

Mannen hevder på sin side at han ikke har drept Johannessen, som bare var 12 år da hun ble funnet død i Larvik.

38-åringen ble dømt for drapet allerede i 2001, men ble frifunnet ett år senere på grunn av DNA-bevis. Da ble han tilkjent erstatning på 500 000 kroner.

Hvis saken kommer opp igjen og mannen blir dømt, står han i fare for å måtte betale tilbake erstatningen han fikk i 2002.

Trolig ikke skjedd før

Det er straffeprosessloven som gjør det mulig for Justis- og beredskapsdepartementet å kreve erstatningen tilbakebetalt ved domfellelse.

"Når det gjelder tidligere lignende tilfeller, er dette ikke kjent for Justis- eller beredskapsdepartementet", skriver Anders Bortne, kommunikasjonsrådgiver i departementet, i en e-post.

De ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før en dom foreligger.

Ny analysemetode ga treff

Et hårstrå var det sentrale beviset som gjorde at 38-åringen ble kjent skyldig i drapet i 2001.

Hårstrået ble senere testet i Tyskland, med funn som konkluderte med at håret ikke kunne tilhøre den dømte mannen, men en ukjent kvinne.

Da mannen ble siktet på nytt på torsdag, var DNA-bevis et sentralt bevis også denne gangen. Nye metoder har gjort det mulig for Folkehelseinstituttet (FHI) å finne DNA fra mannen på drapsofferets negler. Politiet mener at dette kobler mannen til drapsofferet.

Denne saken er endret. Departementets muntlige svar "Dette har aldri skjedd før" er endret til deres skriftlige svar "Når det gjelder tidligere lignende tilfeller, er dette ikke kjent for Justis- eller beredskapsdepartementet".

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark