NRK Meny
Normal

Fortsatt håp uten forsikring

Om du ikke har forsikring, kan du være heldig å få dekket tapet av verdisakene dine likevel.

Lagerbrann i Tønsberg

SJEKK KONTRAKTEN: Har du tegnet kontrakt med utleierselskapet som oppbevarer eiendelene dine, kan du komme godt ut av det selv uten forsikring.

Foto: Vestfold interkommunale brannvesen

Mange mistet alt i storbrannen i lagerbygningen i Tønsberg i går, og mange lurer nå på hvordan det de hadde av verdisaker kan dokumenteres.

– De aller fleste vil oppdage at den ordinære innboforsikringen vi har også dekker dette, sier kommunikasjonsdirektør i Finans Norge, Jan Erik Fåne, og tilføyer at det er lurt å undersøke hva slags vilkår man har i forsikringen.

Meld til politiet

En del forsikringsselskaper ønsker at saken skal meldes til politiet. Dette er fordi det kan søkes om erstatning hos det firmaet som har oppbevart gjenstandene, og for å få klarhet i hvem som har ansvaret for å erstatte de tingene som kan erstattes, informerer Fåne.

– Hvis ikke folk har egen forsikring, så vil en kunne se på leiekontrakten en har hatt med selskapet som har oppbevart innboet og verdisakene, og hva som står i kontrakten der og om de eventuelt burde hatt en egen forsikring, sier Fåne.

Jan Erik Fåne

TA BILDE: Jan Erik Fåne oppfordrer til å ta bilde av gjenstander så det finnes dokumentasjon av tapte verdisaker.

Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Fortsatt håp

I noen tilfeller kan personer som ikke har forsikring komme godt ut av det likevel.

– Nå skal ikke jeg skape falske forhåpninger, men det kommer helt an på hva som står i leiekontrakten, sier Fåne, og legger til at hvis det står i den at det pliktes selv å forsikre, har man kanskje en dårlig sak.

Hvis det ikke står i kontrakten at du er pliktig til å forsikre eiendelene, kan det være at selskapet du har kontrakt med, står ansvarlig for det, informerer Fåne.

– Men jeg kjenner ikke til de avtalene, så det skal jeg ikke si for sikkert, tilføyer han.

Ta bilde av gjenstandene

Til alle som bruker et lager til å oppbevare eiendelene sine utenfor sitt eget hjem, anbefaler Fåne å ta et bilde av verdisakene og oppbevare disse på et brannsikkert sted.

– I utgangspunktet tror vi at de som har tegnet forsikring, er ærlige og redelige mennesker, og i utgangspunktet tror selskapet på de skademeldingene de får inn, avslutter Fåne.