Kan du førstehjelp? Her får du gode tips

De fleste av oss har vært på et førstehjelpskurs, men det viser seg at få av oss husker hva som skal gjøres i praksis.

Dame med hjertestans

FØRSTEHJELP: Denne kvinnen har fått hjertestans. Her utføres det hjerte og lungeredning for å berge livet.

Foto: Colourbox

Kun fire av ti nordmenn er trygge på å utføre førstehjelp i livstruende situasjoner, dette viser en undersøkelse gjort av Respons analyse på oppdrag av Røde Kors.

Administrerende direktør for førstehjelp i Røde Kors Fredrik Aasebø sier at undersøkelser viser at mange nordmenn ikke har tatt førstehjelpskurs på to år.

– Det er menneskelig at mange opplever at førstehjelpesituasjoner er stressende opplevelser. Man kan være utrygg på egne kunnskaper på grunn av lite erfaring, eller man kan kanskje syntes det er ubehagelig å skulle være den som må ta lederskap når et annet menneske trenger livreddende førstehjelp, sier Aasebø til NRK.

Fredrik Aasebø

Fredrik Aasebø er administrerende direktør i Røde Kors Førstehjelp.

Foto: Røde Kors

Økt fokus

Røde Kors ønsker at absolutt alle skal ha kunnskap om å redde liv.

Tallene fra Norsk Folkehelseinstitutt viser at stadig flere overlever hjertestans utenfor sykehus.

Aasebø er overbevist om at dette skyldes at bedrifter sender sine ansatte på førstehjelpskurs. Dette gjør at stadig flere folk føler seg mer kompetent til å utføre de enkle tingene som skal til for å redde et liv.

– Vi vet med sikkerhet at folk som har tatt kurs føler seg tryggere. Vi er veldig begeistret for alle selskaper og organisasjoner som gir førstehjelpskurs til sine ansatte, sier Aasebø.

Steinar og Erik Gullaksen er to båtturister vi møtte på brygga i Tønsberg. De mener alle kan klare å utføre førstehjelp om de virkelig må.

Erik Gullaksen og Steinar Gullaksen

Erik og Steinar Gullaksen har begge vært på førstehjelpskurs.

Foto: Karoline Stangenes / NRK

– Egentlig så kan alle det, om man virkelig må. Det blir jo ikke verre. Er man nesten død så blir det i hvert fall bedre å prøve, sier Steinar Gullaksen.

Her er ti gode tips fra Røde Kors ved drukningsulykker.