Hopp til innhold

Kan bli verre å komme i land

Nøtterøy kommune kjøpte Fulehuk fyr i 2005 for å sikre at allmennheten skulle få tilgang. Det kan være vanskelig å legge til på øya, og derfor bruker de fleste taxibåt. Fra nyttår kan taxibåttilbudet forsvinne dersom kommunen ikke finner en løsning.

Fulehuk fyr

Havneforholdene på Fulehuk fyr kan være vanskelige, og de fleste reiser derfor ut dit med taxibåt.

Foto: Oslofjordens friluftsråd

Det er Stiftelsen Fulehuk fyr som forvalter fyret for kommunen, mens Foreningen Fulehuks Venner driver stedet. I tillegg har Oslofjordens friluftsråd en av sine kystledhytter på Fulehuk.

Det kan til tider bli værhardt så langt ute i fjorden, og det er heller ikke gode forhold for ilandstigning fra egen båt. Derfor er virksomheten på Fulehuk avhengig av en taxibåt, sier styreleder Thorvald Haraldsen i stiftelsen.

– Vi er helt avhengig av en transportør, og det ville være en katastrofe for oss dersom vi ikke får det på plass.

Ny taxibåt i hagen

Den som har drevet taxibåt til nå legger ned fra nyttår. En ny driver står riktignok klar, men taxibåten ligger foreløpig i hagen hans fordi Nøtterøy kommune ikke har funnet tilfredsstillende kaiplass til den.

Fulehuk fyr har omkring 1000 overnattinger i året samt besøk av dagsturister. Der ute er det helårsdrift, og det har vært arrangert selskaper, familiesamlinger, bedriftsbesøk og møter der. Kystledtilbudet til Oslofjordens friluftsråd er i sjøbua der det er 14 sengeplasser.

Kan miste inntekter

Haraldsen frykter for konsekvensene dersom det ikke blir taxibåt i skjærgården neste år.

– Da vil mange mennesker ikke lenger få gleden av å oppleve Fulehuk, og vi vil miste utleieinntekter som vi bruker til vedlikehold og drift av fyret.

Savnet av et skikkelig båttilbud i Færder nasjonalpark deles av Oslofjordens friluftsråd.

Per Ole Bing Jacobsen

Per Ole Bing-Jacobsen er optimistisk med tanke på en løsning i saken om ny taxibåt.

Foto: Yngve Tørrestad / NRK

– Det er sterkt ønskelig at et slikt tilbud kommer på plass, sier Anne Sjømæling som har ansvaret for kystledhyttene.

Håp om løsning

Nøtterøy kommune eier flere av de lokale båthavnene, og har i lengre tid forhandlet om avtalene som den har inngått med båtforeningene for å finne plass til taxibåten. Assisterende rådmann Per Ole Bing-Jacobsen sier at det kan komme muligheter for henting og bringing av passasjerer i båthavnene Knarberg og Arås.

– I tillegg ser vi på en løsning med egen båtplass for taxibåten, og målet er at dette skal være oppe og gå i god tid før neste sesong. Kommunen synes det er viktig med et slikt tilbud. Så vi har akkurat de samme interessene som Stiftelsen Fulehuk Fyr på dette området.

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark