NRK Meny
Normal

Bekymret for avhengighetsskapende medisiner

Nesten 1 million nordmenn fikk i fjor skrevet ut et legemiddel som kan være avhengighetsskapende. Folkehelseinstituttet slår alarm.

Piller

Nesten en million nordmenn fikk i fjor utskrevet smertestillende og andre medisiner som kan være avhengighetsskapende. Folkehelseinstituttet slår alarm. (Illustrasjonsfoto)

Foto: ScanStockPhoto

En ny rapport slår fast at norske leger skriver ut store mengder av avhengighetsskapende medisiner. Ifølge Folkehelseinstituttet skriver også legene ut flere avhengighetsskapende medisiner samtidig, skriver VG.

– Vi, som alle andre, reagerer på et så høyt tall, sier Tom Ole Øren til nrk.no

Tom Ole Øren

Fastlege på Nøtterøy og leder av legeforeningen i Vestfold, Tom Ole Øren, forstår at folk stusser over det høye tallet.

Foto: Kristine Masdal Aadne / NRK

Øren er fastlege på Nøtterøy og leder av legeforeningen i Vestfold. Han mener tallene gir grunn til bekymring og kaller situasjonen for alvorlig.

Svært sterke medisiner

Medisinene som skrives ut er ulike opioider, som er sterke smertestillende. Rapporten viser også at det skrives ut mange angstberoligende medisiner og sovetabletter.

Øren mener at tallene bør analyseres mer, etter det er mange årsaker til at medisinene skrives ut.

– Dette er medisiner som brukes under spesielle forhold. Det er sterke smertestillende som kan brukes etter operasjoner eller til pasienter med langvarige og kroniske smerter, sier Øren.

Les også:

Legene har ansvaret

Øren mener mange pasienter har gode grunner for å få slike sterke medisiner. Likevel tror han nøkkelen til å få ned det høye tallet er å se om mange pasienter får slike sterke medisiner uten at det er en god faglig grunn.

– Det er ikke tvil om at det er legene har ansvaret for å skrive ut disse medikamentene. Jeg tror de fleste legene skriver ut medikamenter med gode, faglige, grunner. Men, det er klart jeg forstår at folk stusser over dette høye tallet, sier Øren.