Kan bli aldersgrense på Stavernfestivalen

Larvik kommune vil innføre 18-årsgrense etter flere brudd på alkoholloven under årets festival.

Sondre Justad

FOLKEFEST: Stavernfestivalen er en sommerfest for mange nordmenn hvert år. Nå kan det komme nye restriksjoner som vil forby de under 18 år å delta på arrangementet.

Foto: Akam1k3

Kommunen ønsker nå å nekte personer under 18 år adgang til festivalen for å forhindre at mindreårige blir servert alkohol av eldre festivaldeltakere.

– Jeg sier ikke at det er uaktuelt. Vi må diskutere det og se hva som blir påkrevd, sier festivalsjef Brynjar Løkke til NRK.

Et viktig tilbud til de unge

Det var Østlands-Posten som først omtalte saken.

Rådmannen i Larvik, Jan Arvid Kristengård, foreslår også at Stavernfestivalen skal miste skjenkebevillingen i noen timer ved starten av festivalen i juli 2017.

Brynjar Løkke

DÅRLIG IDÉ: – Om disse ungdommene blir stengt ute, vil ikke bety at de ikke drikker, sier festivalsjef Brynjar Løkke.

Foto: Privat

Bakgrunnen er at det under årets festival ble avdekket flere episoder der mindreårige fikk alkohol av andre gjester, at det ikke har vært god nok kontroll på festivalbånd og legitimasjon, samt at flere skal ha tatt med seg alkohol ut av festivalområdet.

– Vi skaper trygge omgivelser. At det skjer sånne glipp, er beklagelig. Det er et stort arrangement, sier Løkke.

Men å innføre en aldersgrense, synes han er en dårlig idé.

– Ungdommen har et veldig dårlig tilbud fra før av. Vi gir noe av det beste i vårt distrikt og synes at også de skal få denne muligheten.

Videre trekker han frem at festivalen er avhengig av mange frivillige. Som oftest er disse mindreårige.

– Vanskelig å kontrollere

Christoffer Rød

TILGJENGELIGGJØRING: – Vi synes at det er veldig synd at de under 18 ikke kan få med seg arrangementene. Når alt kommer til alt, så er det musikken det dreier seg om her og tilgjengeliggjøring av den, sier festivalsjef for Slottsfjellfestivalen, Christoffer Rød.

Foto: Slottsfjellfestivalen

– Det er klart at det er vanskelig å kontrollere alt når det er så mange mennesker. Det er utfordrende, det kan man si. Vi har ikke hatt aldersgrense som et problem, men vi gjør en vurdering av dette hele veien, sier festivalsjef for Slottsfjellfestivalen, Christoffer Rød.

Også Slottsfjellfestivalen har vurdert å sette en aldersgrense, men har hittil latt være.

– Vi ville jo spart masse penger på å ha 18-årsgrense. Da hadde man ikke behøvd å bruke så mye ressurser på å håndheve det lovverket, men viktighet for at arrangementet er tilgjengelig for alle, er også sentralt hos oss, sier Rød.

På grunn av festivalens størrelse, etterlyser Brynjar Løkke en endring av lovverket, men Rød ser ikke noe hensikt med dette.

– Det er klart at et av de store problemene er hvordan lovverket er utformet og hvor vanskelig det er å håndheve det, men å endre på alkohollovgivningen, det ser jeg ikke noe hensikt med. Det lovverket er nødt til å være svart-hvitt.