Mange spør to ganger når de hører navnet hans

Uvanlige navn kan være en god «icebreaker».

Kai Jack Eckdahl Tohn ved siden av en hest på gården sin.

FORNØYD: Kai Jack Eckdahl Tohn jobber med distribusjon innen landbruket, og kunder husker ofte hvem han er på grunn av fornavnet hans.

Foto: Privat

Tirsdag kom listen over de mest populære navnene i 2016. William og Nora var på topp. Det finnes imidlertid også navn som er noe mer uvanlige.

NRK har snakket med Jack Daniel, Kai Jack og en vinentusiast som oppkalte sine barn etter vindruer.

Takker foreldrene

Kai Jack Eckdahl Tohn fra Ramnes er oppkalt etter familie på morssiden. Han har flere ganger takket foreldrene sine for sitt noe spesielle navn, som fort kan forveksles med ordet kajakk når han presenterer seg selv.

– Mange spør igjen når jeg sier hva jeg heter. Samtidig får de med seg navnet mitt og det er et navn mange husker, sier han og fortsetter:

– Jeg driver med distribusjon innenfor landbruket, og der er det mange som ikke nødvendigvis husker navnet mitt, men de husker han med det rare navnet. Jeg har fått mange ekstrasalg på grunn av det, smiler han.

Ifølge Statistisk sentralbyrå er det færre personer enn fire her i landet som heter det samme som han.

Glad i vin

Reidar Bowitz Helliesen valgte også sjeldne navn til sine barn, Lykke-Merlot og Perle-Gamay.

Reidar Helliesen og Lykke-Merlot Aurora April Bowitz Helliesen.

LYKKE-MERLOT: Reidar Bowitz Helliesen satte seg godt inn i vinens historie da han skulle gi datteren navn for åtte år siden.

Foto: Reidar Bowitz Helliesen

– Det skyldes rett og slett en kjærlighet jeg har for den gode vin, sier Helliesen med et smil.

Ifølge Statistisk sentralbyrå (SSB) er det færre enn fire personer, eller ingen andre i Norge med samme navn som døtrene hans.

Da Helliesen skulle finne navnene, begynte han å lese mye om vin og oppdaget at det ligger mye historie bak vinens utvikling.

– Det gjorde at det fikk et mye dypere innhold enn det jeg hadde tenkt i starten.

Døtrenes fulle navn er Lykke-Merlot Aurora April Bowitz Helliesen og Perle-Gamay Aurelia Engelen Bowitz Helliesen. Faren kan fortelle at hvert navn betyr noe spesielt.

– I Norge får vi navn etter daler, fjell og områder en er glad i. I den sammenheng synes jeg det var riktig at de fikk navn som har betydd mye for meg.

Lykke-Merlot Helliesen og Reidar Bowitz Helliesen spiller sjakk.

FELLES INTERESSER: I tillegg til at farens interesse for vin har påvirket navnet til Lykke-Merlot, har også hans interesse for sjakk smittet av, og 8-åringen blir sett på som et stort sjakktalent.

Foto: Igor Tratkowski / NRK

Forbindes med whisky

Et annet sjeldent navn er Jack Daniel. SSB har registrert kun sju personer med dette navnet.

Jack Daniel Grøtterud.

UVANLIG NAVN: Jack Daniel Grøtterud sier han ikke tenker så veldig mye over at han har et uvanlig fornavn, men at andre ofte gjør det.

Foto: Privat

Jack Daniel Grøtterud fra Hvittingfoss er en av dem. Han kan fortelle at han ofte får kommentarer når han presenterer seg selv.

Men i motsetning til hva flere tror, er han ikke oppkalt etter den kjente whiskyen, Jack Daniels.

– Faren min er glad i whisky, men ikke glad i det, sier han og ler.

Det var moren hans som falt for navnet da hun lå på sykehuset og hørte noen rope på en med dette navnet.

– Hun syntes det var så fint, og slik fikk jeg navnet mitt. Det er litt rart, for det er ikke så vanlig. Det blir påpekt sikkert 50 prosent av gangene jeg hilser på noen nye, sier Jack Daniel.