NRK Meny
Normal

– Nei, jula kommer ikke tidligere og tidligere

Julegodteriet er tilbake.

Julegodt i butikkhyllene 1. oktober.

JUL: Marsipanpølsene er tilbake i butikkhyllene.

Foto: Marianne Aakemann / NRK

Hvert år får Norgesgruppen klager på at jula kommer tidligere og tidligere, men det stemmer ikke, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.

Det at flere juleprodukter allerede ligger i butikkhyllene, er en tradisjon, kan hun fortelle.

Startet med jakta?

– Hvorfor det er slik, er et godt spørsmål. Ryktene vil ha det til at det opprinnelig startet med jakta – at det var en del jegere som gjerne ville ha med seg marsipan på jakt og at det var årsaken til at man fikk noe julemarsipan i hyllene så tidlig.

– Det er ikke godt å si om det er noe sannhet i dette, men i våre butikker har det vært slik at vi har hatt noen få produkter tilgjengelig allerede fra begynnelsen av oktober eller slutten av september, og sånn har det vært i mange år.

Litt rart ...

Selv skjønner Søyland imidlertid godt at mange syns det ser litt rart ut med julegodteri i butikkene i september og oktober.

– Men det er ikke noe i det som mange tror, at jula kommer tidligere og tidligere for hvert år. Når det gjelder våre butikker er det tre produkter som kommer på denne tiden av året. Resten kommer i midten av november.

– I år starter vi faktisk jula en uke senere enn vi har pleid å gjøre. Det er først rundt 20. november at butikkene vil bli fylt opp med resten av julesnopet, fortsetter Søyland.

Selger ikke stort

På salgstallene ser Norgesgruppen at det aller meste julegodteriet selges de siste to ukene før jul, men selv om tallene på høsten er lave, er de stabile år etter år.

– Det er en liten fanskare der ute som hvert år venter på at de første marsipanpølsene skal komme i hyllene, og da syns vi det er greit å opprettholde tradisjonen og tilfredsstille de ønskene.

Søyland tror også at denne tradisjonen kommer til å fortsette en god stund fremover.

– Jeg håper at de som ønsker seg disse produktene og vil ha dem nå, får kjøpe dem og kose seg. Og så får alle vi andre prøve å svelge irritasjonen vår og heller glede oss til midten av november, smiler hun.