Hopp til innhold

Husk dette på julaften

Unngå feil kildesortering og tette avløpsrør.

Julegavepapir

RESTAVFALL: Julepapir som dette og gavepapiret skal kastes i restavfallet, ikke i papirdunken.

Foto: Tor Risberg / NRK

Vestfold Avfall og Ressurs, Vesar, erfarer at vi kaster mer søppel i jula enn ellers – det er mer av både mat, matemballasje og innpakningspapir.

Ifølge Vesar er vestfoldinger landets beste til å kildesortere. 52 prosent av det som kildesorteres brukes om igjen til nytt råstoff og nye produkter. Landsgjennomsnittet er snaut 40 prosent.

Samtidig opplever de også at noen fort kan velge litt lettvinte løsninger når de er stresset. Derfor har kommunikasjonssjef Kaia Ross Lind i Vesar følgende tips til julefeiringen.

1. Julepapiret skal ikke i pappen

– Farget og glansfullt papir skal kastes i restavfallet. Annet papir som gråpapir og nøytrale gaveesker, kan kildesorteres i papiravfallet, sier hun.

Årsaken er at farget julepapir inneholder mye fargestoffer, og lite papir. Derfor er det vanskelig å gjenvinne.

I Oslo finnes det imidlertid maskiner som sorterer ut gavepapiret fra papiravfallet.

2. Forbered sorteringen

Lind anbefaler å legge til rette for kildesortering før pakkene åpnes.

– På julaften kan du ha forskjellige poser til papir, restavfall og plastemballasje klart. Da er det lettere å gjøre sorteringsjobben, sier hun.

3. Tørk av fettet

Det spises mye god mat i jula, og det er ofte mye fettrester etter denne maten. Det fettet skal naturlig nok i matavfallet.

– Pass på å ikke skylle ut det i vasken, det kan tette avløpsrørene, sier Lind og fortsetter:

– Planlegg innkjøpene og tenk på hva du kan bruke matrestene til. Da blir maten spist opp, fremfor å bli kastet. Når matrestene først skal kastes, vil vi gjerne ha det som matavfall så vi kan gjenvinne den. Det blir til verdifull, miljøvennlig biogass.

Har du brukt servietter eller tørkepapir til å fjerne alt fettet i panna, kan også dette kastes sammen med matavfallet.

4. Elektronikk

Må du kaste småelektronikk, må du huske å holde det unna restavfallet.

– Det kan inneholde miljøgifter som er skadelige for både mennesker, dyr og natur, dersom det kommer på avveie. Derfor er det svært viktig at småelektronikk ikke blir kastet i restavfallet, men leveres til godkjent behandling, opplyser Vesar.

Julegaver

TID OG OPPLEVELSER: For å begrense søppelet, kan alternative julegaver være en ide. En tur på teater, sitte barnevakt, fikse vindusvask eller matlaging kan for eksempel gis bort, forslår Vesar.

Foto: Hans Ola Hevrøy / NRK

Flere nyheter fra NRK Vestfold og Telemark