Julenissens fang er forbudt

Barna skal ikke lenger sitte på fanget til julenissen på kjøpesenteret i Sandefjord. – Det er for å unngå misforståelser, sier senterlederen.

Senternissen på Hvaltorvet i Sandefjord

KRAKK: Senternissen på Hvaltorvet i Sandefjord sitter på krakken som er satt opp slik at barna kan sitte i nærheten av nissen uten å sitte på fanget.

Foto: Victoria Armstrong

Redsel og eventuelle vonde opplevelser skal ikke få næring under nissebesøket. Derfor er julenissens fang nå et forbudt område på kjøpesenteret Hvaltorvet i Sandefjord, skriver Sandefjords Blad, som først omtalte saken.

Avisen skriver at senterleder Geir Ellefsen mener fangforbudet er ekstra viktig med «Dark Room»-opprullingen og andre overgrepssaker i bakhodet.

– Har dette sammenheng med «Dark Room»-opprullingen?

Senterleder for Hvaltorvet kjøpesenter i Sandefjord, Geir Ellefsen

VED SIDEN AV: Senterleder for Hvaltorvet kjøpesenter i Sandefjord, Geir Ellefsen, sier barna kan sitte ved siden av julenissen.

Foto: John-André Samuelsen / NRK

– I utgangspunktet hadde ikke dette noen sammenheng med det. Men det er jo noen barn som kanskje har hatt en ugrei opplevelse. Da kan det være greit at man slipper å tenke på det når man skal besøke nissen, sier senterleder for Hvaltorvet, Geir Ellefsen.

Kan sitte ved siden av

Han forteller at senternissen selv tok initiativ til ordningen. Både overgrepssaker og det faktum at mange barn er redde for nissen har spilt inn, ifølge senterlederen.

– Det er veldig vanlig å være redd for nissen. Da kan det passe greit å ha en krakk ved siden av. Nissens stol er også veldig stor, så barna kan eventuelt sitte ved siden av nissen på stolen.

– Kan senternissene bli mistenkeliggjort ved å nekte dem å ha barn på fanget?

– Nei, det tror jeg ikke, nissen er bare god og snill. Hovedmotivasjonen vår er at flest mulig barn skal få en hyggelig nisseopplevelse på Hvaltorvet, sier Ellefsen.

Han understreker at kjøpesenteret ikke har hørt om at barn har hatt dårlige opplevelser med julenissen på senteret.

– Går for langt

Spesialist i klinisk psykologi, Kjell Olaf Edvardsen, sier han skjønner at hensikten er god, men mener det høres voldsomt ut når det blir ulovlig å sitte på julenissens fang.

– Vi må sette ned foten nå. Barna kjenner julenissen som en trygg figur, og det blir for galt å rive ned den myten. Vi må slutte å hausse opp om farlighetskulturen, sier Edvardsen.

Psykologen mener det blir feil å blande sammen nissetradisjonene med overgrepssakene som har blitt omtalt i mediene i det siste.

– Man skal være oppmerksom på at barn kan bli utsatt for traumer, men dette blir å gå for langt.