Hopp til innhold

Slik lager du julemat med en ny vri

Rester av ribbe, pinnekjøtt, medisterkaker eller kanskje en julepølse kan bli den lekreste fingermat. Her får du mesterkokk Geir Skeies beste tips.

Geir Skeie på sitt eget kjøkken

Med inspirasjon fra det asiatiske kjøkken tryller Geir Skeie frem nye retter av den tradisjonelle julematen.

Foto: Linn Løkken / NRK

Det er tidlig fredag morgen i Sandefjord. Regnet pisker lett på ruta mens mesterkokk Geir Skeie har full fres i stekepanna si.

Les også:

Asiatisk ribberull

Med ingredienser som søt soyasaus, rødkål, salatblader, lefse og ribbebiter tryller Geir frem en deilig rett.

– Her kan man også bruke rispapir og lage vårruller, tipser han, mens de små ribbebitene får varmet seg i pannen.

Og har du ikke ribbebiter til overs kan du erstatte det med annet kjøtt, forsikrer han.

– Julepølser, medisterkaker, pinnekjøtt eller fisk kan også smake godt i en slik type rull, tipser Skeie.

Selv om den 33 år gamle Hordalands-kokken innrømmer at han til tider kan bli litt matlei, ja, det kan til og med hende at han spiser en pølse på bensinstasjonen (!), så er han opptatt av at vi ikke må kaste rester.

– Det gjelder bare å sette det sammen med litt andre ingredienser. Personlig er jeg mest glad i mat med en asiatisk vri, sier Skeie.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Asiatisk ribberull

Asiatisk ribberull er perfekt som fingermat til lunsj, kvelds eller fest.

Foto: Linn Løkken / NRK

Pinnekjøtt-omelett

Men retten som trylles frem i stekepannen hans akkurat nå er ikke inspirert av asiatisk matkunst.

– Dette er en pinnekjøtt-omelett, med biter av kokt potet, egg, fløte og litt pinnekjøtt, forklarer Skeie.

Han kommer med en rekke smarte tips til deg som ønsker å lage den perfekte omeletten.

– Bruk fløte istedenfor melk i omeletten, det binder bedre og gjør at det ikke kommer vann ut av omeletten, råder han.

Dessuten bruker han et lokk flittig mot slutten av stekeprosessen.

– Dette gjør jeg for å koke overflaten av omeletten og skape en fin farge, forteller han.

Av og til bruker han også grillelementet i stekeovnen for å få en gyllen overflate på omeletten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Geir Skeie lager omelett

En spansk omelett med norske råvarer blir fort mer spennende enn en vanlig omelett med skinke og ost.

Foto: Linn Løkken / NRK

Fisk istedenfor julemat

Fortvil ikke dersom det skulle være slik at du ikke har noe julematrester igjen, mesterkokken har noen råd til deg også.

– En deilig suppe med forskjellig type fisk og reker kan være enkel og sunn hverdagsmiddag, tipser Skeie.

Han sier det lages mye fiskeretter i hans kjøkken. Og skulle det være noen trøst så er også en mesterkokk glad for å slippe å stå ved grytene dagen lang.

– Det er veldig deilig når kona eller andre trår til, sier Skeie.

– Tror du de får prestasjonsangst av å lage mat til deg?

– Kanskje ikke den nærmeste familien, men noen venner av meg gjør nok det, ler mesterkokken.

Riskremkake

Etter å ha fått en del tips til hva du kan lage av julemiddagen kommer spørsmålet om riskremrestene. Hva kan man gjøre med den hvite grøten mon tro?

– Bland litt gelatin inn i riskremen og legg det oppå en sjokoladebunn, foreslår Skeie.

Riskremen får dermed en litt fastere konsistens og kan fint serveres med en frisk saus.

– Pasjonsfrukt eller en bærsaus kan anbefales, smiler Skeie.

Resultatet blir en slags riskremcheesekake med forfriskende tilbehør. Hvis ikke kaker frister har Skeie flere tips.

– Karamellisert ananas og banan kan være godt, eller kanskje tilsette annen frukt eller saus, sier Skeie.